avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent

Buna ziua, m-am prezentat la tribunal in vederea solutionarii unui conflict de munca ca urmare a unei concedieri colective.La tribunal mi s-a spus ca trebuie sa completez un formular (privind plangerea impotriva societatii) pe care ei nu-l au dar pe care il pot gasi pe internet.Am cautat dar nu am gasit nimic.Stie cineva despre ce formular este vorba si unde l-as putea gasi.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:33, 30 August 2009
Am inteles.Totusi, nu pot sa cer un avocat din oficiu?
Exista aceasta posibilitate daca nu aveti venituri.
Sper ca un avocat sau altcineva mai bine informat ca mine sa va spuna exact care este venitul maxim sub care aveti dreptul la reprezentarea gratuita in instanta.

Am cautat pt dvs si am gasit reglementarea pt asistenta gratuita, este vorba de OUG 51/2008, din care va redau urmatoarele:

Art. 6
Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.

Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.

Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.

Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
Gratiela Ratiu, Consultant resurse umane
madalina85 a scris:

Eu nu am initiat plangerea penala. (...) Precizez ca eu doresc sa actionez firma in judecata pentru neplata drepturilor salariale (preavizul si salariul compensatoriu)

N-am reusit sa-mi dau seama ce legatura are o plangere penala cu ceea ce doriti sa solicitati firmei.

Beneficiaza de ajutor public judiciar, in conditiile reglementate prin O.U.G. nr. 51/2008, persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.

Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in aceeasi perioada, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor public judiciar mihaelaciocarlan mihaelaciocarlan buna seara. va rog frumos care sant conditiile pt acordarea ajutorului public judiciar ,tinand cont ca eu si familia nu avem venituru deoarece fabrica s-a ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar geo-vem geo-vem Rog frumos ma poate ajuta cineva cum pot solicita asa ceva ?!Mai exact ce documente trebuiesc anexate?Va multumesc! (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar ContSters410033 ContSters410033 Buna ziua,mi a fost deschis un proces si nu am bani.cum e procedura spre s beneficia de ajutor public si avocat din oficiu si in ce măsură cu unul pot si ... (vezi toată discuția)