avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... numire tutore
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

numire tutore

in calitate de mama dau nastere unui copil cu tata necunoscut, pot desemna un tutore pentru acest copil iar tutela sa intre in vigoare acum (nu doar in caz de deces)?
daca nu, in ce conditii s-ar putea institui si o tutela?
multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:15, 12 Noiembrie 2016
Cazurile de instituire
Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.


Ce vreti sa faceti de fapt, ce interes aveti ?
Autoritatea parinteasca poate fi exercitata si de alte persoane.
exact, cred ca ati inteles mai bine intentia mea.
as dori sa 'impart' raspunderea de parinte sau, mai bine zis, sa mai fie cineva care sa poata avea grija de copil legal. atat acum, cat si in cazuri viitoare neprevazute si neplacute. de aceea ma gandisem la tutela.

ar exista alta forma sau alt mod de abordare...?
multumesc frumos.
Nu. Dvs sunteți parinte și exercitati singura autoritatea parinteasca. Dacă apar cazuri, se rezolva atunci pas cu pas.
Ca ex- dvs plecați în străinătate, teoretic anunțați la autoritatea tutelara și iau în evidenta alta persoana care se va ocupa de copil.
Faceți un act la notar ( testament sau mandat) sa desemnați un tutore pt cazurile în care chiar vi se intampla ceva.
Pt cazurile obișnuite, în care vreți sa fiți reprezentata ocazional ca de ex. grădiniță, scoala etc, puteți împuternici pe cineva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere instituire tutela madalina15 madalina15 Buna ziua! Am si eu o intrebare: Ambii parinti ai unui minor sunt decedati, iar bunica acestuia vrea sa fie numita tutore si vrea sa faca o cerere in ... (vezi toată discuția)
O pot desemna pe sora mea tutore al copilului, în caz că pățesc ceva, dacă tatăl lui trăiește? Riderrrr Riderrrr Bună ziua, în cazul în care as dori sa numesc tutore legal asupra copilului meu pe sora mea s-ar putea in conditiile in care soțul meu traieste si suntem ... (vezi toată discuția)
Minor, cine il poate ingriji si creste? Gracielle Gracielle Buna ziua! In cazul unui copil minor recunoscut de catre tata, care locuieste cu ambii parinti, DAR parintii sunt necasatoriti, daca unul din parinti ajunge ... (vezi toată discuția)