avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... O pot desemna pe sora mea tutore al copilului, în caz ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

O pot desemna pe sora mea tutore al copilului, în caz că pățesc ceva, dacă tatăl lui trăiește?

Bună ziua, în cazul în care as dori sa numesc tutore legal asupra copilului meu pe sora mea s-ar putea in conditiile in care soțul meu traieste si suntem încă căsătoriți?? In cazul in care as păți ceva sora mea sa aiba drepturile mele asupra copilului. Va multumesc!

Ultima modificare: Duminică, 1 Septembrie 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 15:03, 31 August 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
tutore nu se poate numi deca in situatia in care ambii parinti sunt decedati sau decazuti din drepturile parintesti. Daca veti deceda, tatal e cel care va exercita autoritatea parinteasca.
Ce puteti face e sa va scrieti un testament in care sa scrieti ce doriti referitor la copilul dvs , pt ca pt motive exceptionale, autoritatea parinteasca poate fi exercitata si de alte persoane, si motivele pt care nu vreti sa stea cu tatal sau si poate ii foloseste sorei intr-un eventual proces cu tatal copilului.

Ultima modificare: Sâmbătă, 31 August 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Intr adevar copilul minor este ocrotit prin parintii sai (ambii sau doar unul daca celalalt este decedat). Sfatul anterior este unica solutie, insa nu poate avea decat un rol emotional si nu poate fi adus la indeplinire prin constrangeri legale.

Codul civil reglementeaza notiunea Consiliul de familie care se instituie insa doar atunci când minorul se află în situaţia de a se institui tutela.

Tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

În cazul ocrotirii minorului prin părinţi, prin darea în plasament sau, după caz, prin alte măsuri de protecţie specială prevăzute de lege nu se va institui consiliul de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un ... Cristinelm9@gmail.com Cristinelm9@gmail.com Sora mea a murit într-un accident rutier,a lăsat în urma un copil de 12 ani,iar acum locuiește cu mama mea,eu sunt fratele lui sora mea decedata,iar acum ... (vezi toată discuția)
Numire tutore camy1111 camy1111 in calitate de mama dau nastere unui copil cu tata necunoscut, pot desemna un tutore pentru acest copil iar tutela sa intre in vigoare acum (nu doar in caz de ... (vezi toată discuția)
Minor, cine il poate ingriji si creste? Gracielle Gracielle Buna ziua! In cazul unui copil minor recunoscut de catre tata, care locuieste cu ambii parinti, DAR parintii sunt necasatoriti, daca unul din parinti ajunge ... (vezi toată discuția)