avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Conditionare caldura de plata integrala a facturii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Conditionare caldura de plata integrala a facturii RADET

Buna ziua,
locuiesc intr-un bloc in care majoritatea locatarilor au centrale de apartament si doar 4-5 apartament au ramas racordate la RADET. Este legal si posibil sa fiu conditionat pentru a primi caldura de la RADET doar in situatia in care platesc in intregime factura de cladura de la RADET?!
Cel mai recent răspuns: gcprmr , utilizator 06:05, 18 Noiembrie 2016
GermanAlex a scris:

Dumneavoastra vreti ca asociatia sa se ocupe de plata facurilor dumneavoastra si a celor cativa fara CT....


Nu pot sa va dau dreptate in ceea ce afirmati mai sus.
Retineti ca furnizorii incheie contracte de furnizare cu as. prop., da? Ei, in acest caz cine ati vrea sa se ocupe de plata facturilor?

In situatia de fata, as. prop. trebuie sa calculeze costurile cu incalzirea locuintelor, asa cum prevede legislatia actuala. Sigur, asa cum am afirmat, aceste discutii ( cum ne vom incalzi locuintele la iarna) nu trebuie purtate acum, ci din timp, in asa fel incat fiecare sa-si faca o anumita orientare - nu acum, printr-o decizie ad-hoc luata de catre presedintele as. prop.
Observati ce zice autorul topicului - ca sunt 6 ap. pe doua scari, dintre care unul este al primariei, doua ap. nu sunt locuite, unul dintre proprietari "oscileaza" - daca se livreaza ag. termic, este bine, daca nu se livreaza, este la fel de bine si au mai ramas doua apartamente carora presedintele le-a spus franc ca au sa suporte intreaga cheltuiala cu energia termica...
Ce sa zic? De unde si pana unde?
Sigur, siuatia este nashpa de tot, adica daca as.prop. procedeaza corect, o sa trebuiasca sa faca inventarierea tuturor elementelor de incalzire (conductele din subsol, tevi interioare, tevi si elemente de incalzire aflate pe spatiile comune). Sigur, aceasta inventariere trebuie facuta cu o firma specializata (costuri importante), astfel incat sa se poata face o repartizare a costurilor cu incalzirea cat mai corecta, pentru fiecare proprietar.
Asadar, din costurile totale ale energiei termice se vor scade costurile cu incalzirea spatiilor comune, iar diferenta sa se repartizeze proportional cu sup. utila a apartamentelor ramase la sistemul centralizat de incalzire, indiferent de proprietar, indiferent daca sunt locuite ori nu.
Totusi, chiar in conditiile aratate, costurile cu incalzirea apartamentelor bransate va fi foarte mare si atunci se pune intrebarea: nu ar fi mai bine daca si acesti proprietari ar gasi un sistem de incalzire alternativ? In acest caz s-ar simplifica enorm datele problemei, s-ar linisti discutiile neprincipiale intre vecini - si in final, pentru anul urmator si acesti proprietari s-ar orienta pentru achizitionarea de centrale termice individuale.

Am intervenit numai pentru a explica domnului German Alex ca nu are dreptate cand afirma ca as. prop. nu ar avea nicio atributie in a se ocupa de evidenta facturilor si plata acestora...

Cineva spunea mai sus ca majoritatea decide. Asa este. Adunarea generala poate hotari si adopta daca asociatia de proprietari incheie un contract cu un furnizor sau altul. Eu nu stiu nicio lege care sa oblige in acest caz majoritatea sa adopte o hotarare contrara propriilor interese. Din contra stiu ca Constitutia asigura dreptul consumatorului de asi alege serviciile pe care le doreste precum si furnizorul.
Evident ca asociatia nu poate sa oblige un proprietar sa-si monteze centrala termica de apartament, insa are tot dreptul sa nu incheie un contract de furnizare de caldura cu un astfel de furnizor, daca majoritatea decide astfel.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
lungdan, utilizator
Branşarea blocului la agentul termic s-a făcut ca pentru o necesitate colectivă. Debranşările cad în sarcina RADET-lui, în baza unei cereri de debranşare şi al unui proces verbal de debranşare de la agentul termic pe care să-l arhiveze Asociaţia. Opturarea coloanei de retur, cît şi dezechilibrul hidraulic este tot sarcina RADET-lui. Cum este posibil să opturezi returul ?Cunoaşteţi urmările acestei fapte nesăbuite ?De ce nu vă adresaţi RADET-lui, să se îndrepte împotriva celor ce au făcut debranşarea şi opturarea. Este în afara legii.
Adresţi-vă în scris Preşedintelui şi punctaţi-i :
- cum a permis opturarea coloanei de retur?
- are procese verbale de debranşare pentru cele 26 de apartamente? Şi dacă cei 26 nu sunt în totalitate debranşaţi, apa caldă ca exemplu, cum face repartizarea cheltuielilor la apa caldă?
- de ce nu a cerut să se facă echilibrarea hidraulică?
- de ce nu a comunicat RADET-lui numărul de apartamente debranşate?
Din moment ce blocul este prevăzut cu încălzire centralizată, nici o lege, nici o Adunare Generală nu poate obliga un locatar să-şi monteze CT. Un singur locatar daca rămâne branşat, cheltuielile pentru agentul termic vor fi suportate de locatar( consumul din apartament), în baza unui contract individual, si in bloc, de toţi locatarii, conf. cotei indivize.
Oprirea agentului termic de către Preşedinte este un abuz pentru care trebuie să dea socoteală în faţa legii. Nu vă lăsaţi intimidat, Legea 230 vă apără.
Urmaţi sfatul lui @Adam Grecu.
Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
petricadracea, utilizator
@GermanAlex
Prietene, eşti confuz. Cum adică, cei 6 să suporte toate cheltuielile pentru pierderi si coloane subsol ? Aceste coloane încălzesc numai apartamentele lor? Sau nu ştii că toate coloanele de la subsol sunt parţi comune, plata cheltuielilor făcându-se conf. cotei indivize? Că au sau nu CT, că locuiesc la parter sau et. 10, toţi locatarii participa la plata serviciilor, lucrărilor de reparaţii si întreţinere, conf. cotei indivize.Cei 6 vor plati consumul înregistrat în apartamente, plus cota parte, conf. cotei indiviză.

@lungdan
Cade formula cu majoritatea decide. Blocul a fost prevăzut din proiectare cu încălzire cu agent termic. Debranşarea proprietarilor de CT de la agentul termic, a fost opţională. Este dreptul legislativ al consumatorului să-şi aleagă furnizorul, ex.- gaze, energie electrică, telefonie fixă şi mobilă, cablu tv-internet., piaţă sau Supermarket...Neavând nici o sursă de căldură, apartamentul neîncălzit, vecinii care-l înconjoară, cei de sub şi deasupra, vor fi mai fericiţi, vor avea pereţii, plafonul şi podeau mai incălzite?
Stimate domnule Preticadracea, stiu exact in ce tara traim si stiu legile neocomuniste care exista. Da respectivii au dreptul sa se branseze la sistemul centralizat, au dreptul ca ceilalti sa le suporte pierderile, dar nimeni nu o va face fara un proces lung, costisitor, obositor, plin de nervi si dupa 2-3-4 ani de trecut prin toate stagiile si apelurile si recursurile si ... Legile sunt facute sa ii mulga pe cei cu bani si sa ii sustina pe cei fara. Deci domnule gcprmr, daca aveti timp, bani si nu va pasa ca inghetati cateva ierni deschideti proces si peste cativa ani veti fi bransati. Daca nu cumparati CT, e totusi optiunea cea mai simpla, sigura si rapida. Exista si CT SH. Eu tocmai am vandut una cu 700 lei. Incercati la Arctic. Sunt ieftine si acceptabile.

Alte discuții în legătură

Debransare toamna-iarna vsu vsu Buna ziua! La noi in bloc a aparut o situatie interesanta. 3 vecini s-au gindit ca vor sa monteze centrala termica si sa se debranseze de la RADET. Au ... (vezi toată discuția)
Factura mare caldura elenaulmeanu elenaulmeanu In blocul unde locuiesc, din 54 de apartamente au ramas doar 10 (printre care si eu)racordate la radet,restul si-au montat centrale proprii. La cererea ... (vezi toată discuția)
Repartizare cheltuieli comune de incalzire alexandrudragos13 alexandrudragos13 Supun atentiei Dvs urmaroarea situatie a unui condominiu: - subsolul tehnic transformat in spatiu comercial - parter si mezanin spatiu comercial (din ... (vezi toată discuția)