avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2121 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie angata insarcinata ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie angata insarcinata ?

Buna ziua.
Ma numesc Nelu si va supun atentie o problema aparuta recent si la care nu stim nici eu si nici sotia mea cum sa reactionam.
Asadar, sotia mea este insarcinata si lucreaza la una din bancile din Bucuresti. Vineri a primit vestea ca trebuie sa isi dea demisia si sa merga la un alt sediu tocmai in Otopeni unde i se va face iarasi reangajarea. Problema noastra, intrebarea noastra, este nu cumva acest "mic" amanunt , demisia, nu ii va afecta concediul de maternitate? Stiu ca trebuie sa ai un an la ultimul loc de munca. Este enervanta toata aceasta situatie, ea insarcinata nevoita sa mearga la cucuietii de deal adik in Otopeni tocmai din Militari de la Pacii. Era destul ce venea tocmai la Baneasa acum va merge in Otopeni unde se ajunge doar cu taxi sau cu o linie RATB (abonamentului lunar costa doar 100 RON).
Va rog sa ne sfatuiti ce este este de facut cu aceasta mutare, ce sa facem sa nu avem pe viitor surprize neplacute.
Va multumim anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:14, 31 August 2009
Codul Muncii interzice concedierea femeilor insarcinate si uneori angajatorii se folosesc de astfel de tertipuri cum este cel de fata pentru a masca astfel de disponibilizari.

Eu zic ca este un mare risc ca sotia ta sa-si dea demisia chiar daca are promisiunea verbala ca va fi reangajata la alta agentie, pentru ca poate avea surpriza ca acel post sa nu existe sau sa fie dat altcuiva care nu pleaca peste cateva luni si nu-i puteti trage la raspundere pentru acest lucru; in fata unor eventuale organe de control sau a instantei vor zice ca doamna a vrut sa plece, doar si-a dat demisia.

Cel mai bine ar fi sa ceara transferul la acea agentie.
1. Demisia este un act unilateral de vointa a salariatului, ea nu poate fi impusa de angajator.
2. Sotia dvs. a dus angajatorului adeverinta medicala ca este gravida? Daca da, angajatorul era obligat sa anunte ITM si medicul de medicina muncii despre aceasta.
3. Daca sotia nu vrea sa mearga la noul loc de munca nu este obligata sa o faca. Cred ca medicul are aici un cuvant de spus: daca starea gravidei permite aceasta deplasare zilnica.
4. Eu zic sa refuze si sa astepte sa fie concediata, daca e cazul, prin desfiintarea postului si astfel va beneficia si de indemnizatie de somaj iar perioada de somaj se ia in calcul pentru indemnizatia de maternitate si cea pentru concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani.
5. Mai mult, perioada de somaj se suspenda cand cand intra in maternitate si se reia dupa aceea.
O intrerupere in cele 12 luni necesare de stagiu ii va putea afecta dreptul la CIC (depinde cat este de mare inrteruperea)

Ea stie cel mai bine cata incredere ar trebui sa aiba in aceasta propunere, dar sfatul meu este sa nu isi dea demisia pana cand nu vede un contract de munca la cealata agentie, pe care sa il citeasac, sa iol semneze si sa primeasac un exemplar vizat de ITM.
Dupa ce isi demisia de unde ar avea certitudinea ca va fi angajata in alta parte?!

Sa nu fie vorba de "dus cu zaharelul", in aceste vremuri se practica tot mai des..
Fiind insarcinata, nu au voie sa o concedieze, daca a anuntat in scris angajatorul, iar daca isi da demisia si cumva nu mai va fi angajata, va pierde si dreptul la somaj.
Deci cantariti bine propunerea bancii si luati-va masuri de siguranta|!
Sotia lucreaza la o banca din Bucuresti si este insarcinata! A primit o "veste" prin care este anuntata sa-si dea demisia pentru a merge la un alt sediu din Snagov. Intrebare: sediul din Snagov este o agentie a bancii din Bucuresti unde este angajata sotia dvs. Daca da, nu vad rostul demisiei impuse de angajator! In cel mai rau caz i se propunea mutarea, in interes de serviciu in Snagov, nicidecum demisia. Este un abuz al angajatorului!
In primul rand as dori sa le multumesc tuturor celor care mi-au raspuns.
As mai avea o mica nelamurire: daca se muta dintr-un punct de lucru in alt punct de lucru al aceleeasi unitati, cand va lua concediul de maternitate va avea probleme ? Mai exact stiu ca legea spune ca trebuie sa aiba un an la ultimul loc de munca, si cum isi da demisia si o reangajeaza nu va face sub nici o forma un an de zile la noul punct de lucru. Am uitat sa mentionez ca in cadrul acestei banci se obisnuieste a se face aceste "scheme" - demisie/reangajare (au motivat aceasta schema cu simplul fapt ca in noul cod al muncii nu mai sunt permise transferurile ci doar demisie/reangajare - o minciuna cred eu). Sotia a mai beneficiat de un asemenea tratament deoarece s-a redus nr. de angajati la acel punct de lucru. Si acum s-ar parea ca se doreste acelasi lucru, numai ca din alte motive interne. Numai ca acum ea este insarcinata ...

Alte discuții în legătură

Inainte de a iesi din maternitate, am anuntat ca sunt din nou insarcinata si patronul vrea sa imi dau demisia! Rusudeea Rusudeea Buna ziua! Am nevoie de un sfat! La sfarsitul lunii martie 2019 ies din concediul de maternitate, copilul implinind varsta de 2 ani, iar eu acum sunt ... (vezi toată discuția)
Desfintare-reinfintare firma cu aceiasi angajati vivi23ro vivi23ro Cineva din familie a fost anuntat ca la firma unde lucreaza se vor desface contractele de munca pt ca se vor desfinta posturile si vor fi angajati la o alta ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal, cresterea copilului si restructurarea postului nic23ro nic23ro Buna ziua. Sunt angajata pe perioada nedeterminata, de mai mult de 12 luni, la o societate comerciala mare, cu filiale in toata tara, in acest moment sunt ... (vezi toată discuția)