avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit donatie permisa in conditii legale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

donatie permisa in conditii legale

O SC care este platitoare de 3% impozit pe venituri doreste sa faca donatie (proprietate imobiliara aflata in patrimoniul societatii) unei persoane fizice.
Poate fi realizata aceasta donatie sau legea interzice acest lucru?
Mentionez ca firma a fost inca de la infiintare platitoare de impozit pe venituri.
O alta varianta care m-ar interesa ar fi "Cesionarea dreptului de folosinta a proprietatii respective".
Va multumesc
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
lumi71, utilizator
Cel mai recent răspuns: ANCA-DANIELA VIVSIC-BUTNARU , Consultant fiscal 16:20, 30 August 2009
Daca donatia respecta principiul specialitatii capacitatii de folosinta(e in conformitate cu obiectul de activitate al societatii donatare), e in acord cu dispozitiile normative.
Nerespectarea acestui principiu conduce la sanctiunea nulitatii abolute , actul va fi lipsit de efecte juridice.
Ultima modificare: Duminică, 30 August 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Conform Legii nr.32/1994 "(2) Poate fi beneficiar al mecenatului orice persoană fizică cu domiciliul în România, fără obligativitatea de a fi recunoscută de către o persoană juridică fără scop lucrativ sau de către o instituţie publică, care necesită un sprijin în domeniile prevăzute la art. 1 alin. (3). " iar conform Codului Fiscal " p) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat şi cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:
1. este în limita a 30/00 din cifra de afaceri;
2. nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. "
Chiar daca este vorba de o microintreprindere regulile pentru cheltuieli raman aceleasi de la societatile platitoare de impozit pe profit.
Daca donatia se efectueaza catre o persoana care este ruda cu administratorul atunci in fata organelor de control donatia se va considera livrare si se va impozita ca atare.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza impozitul pe bursa Cosmin140 Cosmin140 Buna ziua Societatea noastra se ocupa cu Formare Profesionala a Adultilor pentru vanzatori, bucatari etc. si dorim sa dam o suma de bani ca bursa. Cum se ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate de taxe in caz de sponsorizare elena claudia ianasi elena claudia ianasi Buna ziua, Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: firma la care lucrez a facut o sponsorizare. As vrea sa stiu care este regimul acestei ... (vezi toată discuția)
Sponsorizari Elleny Elleny Buna! Va rog daca poate cineva sa imi spuna si mie care este modificarea legislativa privind sponsorizarile? Multumesc anticipat. (vezi toată discuția)