avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 563 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil fara concediu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil fara concediu?

buna ziua, am si eu o intrebare, daca nu imi iau concediu prenatal si nici postnatal,pana nasc am 11 luni de munca , mai pot beneficia de indemnizatia aceea ? sau este obligatoriu sa imi iau citeva zile de prenatal? mentionez ca vreau sa imi iau 4 saptamani dar din concediul meu de odihna cel din contractul de munca, dupa ce nasc.
Cel mai recent răspuns: Carmen Muraru , Avocat 10:17, 1 Septembrie 2009
Art.118.- (1) Asiguratele au dreptul, pe o perioada de 126 de zile calendaristice, la concediu pentru sarcina si lauzie, perioada in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Art.119.- (1) Concediul pentru sarcina se acorda pe o perioada de 63 de zile inainte de nastere, iar concediul pentru lauzie pe o perioada de 63 de zile dupa nastere.
(2) Concediile pentru sarcina di lauzie se compenseaza intre ele, in functie de recomandarea medicului si de optiunea persoanei beneficiare.(Legea nr.19/2000)
De ce nu vreti sa beneficiati de acest drept? Nu pierdeti nimic, iar vechimea va merge in continuare. M-ai ganditi-va!
din cele 126 de zile ale concediului pt sarcina si lauzie nu sunteti obligata sa luati decat 42 de zile...dupa nastere (perioada de lauzie). restul zilelor se acorda mamicilor care au probleme cu sarcina. deci, daca nu optati pt ele nu-i musai nevoie sa le luati...sunteti obligata doar dupa nastere sa stati in concediu 42 de zile.
calculati indemnizatia pt sarcina si lauzie si cea pt crestere a copilului si vedeti care e in cuantum mai mare...poate optati pt prima.:)
nu inteleg de ce doriti acest lucru .beneficiati de concediu legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rugaminte ContSters23492 ContSters23492 Buna ziua! Spuneti-mi, va rog, care este legislatia in ceea ce priveste concediul prenatal si postnatal. Mi s-a spus ca sunt obligatorii, ca nu pot lua ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal rozalia58 rozalia58 Din cele 126 de zile de concediu, cate se iau post natal si cate prenatal ? (vezi toată discuția)
Concediu postnatal imolla imolla buna ziua as dori sa stiu daca in cazul in care din cele 126 de zile de concediu pre si postnatal s-au efectuat inanite de asterea copilului doar 60, ... (vezi toată discuția)