Dupa 5 ani de casatorie, ea se hotaraste sa divorteze. Cei doi locuiesc in strainatate de 5 ani si au o casa pe care au cumparat-o impreuna, dar ratele se achiteaza din contul lui din cauza ca ea nu are contract de munca si nu poate justifica salariul "primit la negru"!!!
In Romania au inceput sa construiasca o casa pe terenul familiei lui, care insa se neaga sa treaca pe numele fiului terenul respectiv.
As dori sa stiu care e raportul partajului in urma acestui divort si daca imobilul din strainatate cit si cel din tara sunt considerate bunuri in comun si deci pot fi supuse partajului.( nu au copii).
Multumesc!
Ideal al fi ca partajul sa il realizeze sotii prin buna invoiala, casa construita pe terenul parintilor lui, sa ramina la el si ea sa ia cealalta casa ( sigur, e doar o sugestie); daca exista diferente valorice, cel care a luat casa cu o valoare mai mare, sa ii plateasca diferenta in bani. Totul se poate rezolva la notar, printr-un contract de partaj voluntar.
Daca partile nu se inteleg, si fiecare doreste o cota mai mare de 50%, atunci trebuie sa cunoasca noile modificari legislative in materie de taxe de timbru: 3% din valoarea masei partajabile si pretentiile peste jumatate se timbreaza aprox. cu 10% din valoarea pretinsa. La acestea se mai adauga expertizele si avocatul. In final, dupa ani de judecata, e posibil ca instanta sa nu acorde niciunuia dintre ei mai mult decat cota legale de 50%.
Problema e ca el se neaga sa "pacteze" pe motivul ca e el cel care plateste, adica din contul lui ies banii si ca pe baza contractului sau s-a putut formaliza cumpararea casei din strainatate. De fapt, e vorba de o ipoteca pe o durata de 15 ani; in acest caz ar fi nevoie sa se vinda imobilul sau automat acesta i se cuvine celui care "plateste" ipoteca?
Chiar daca plata se face din contul lui, tot bun comun este . Asadar se va partaja , prezumtia fiind de 50%-50%.
Cat despre casa conmstruita in tara, si aceasta se va partaja, problema este daca pentru ea s-a scos autorizatie de constructie de catre oricare dintre soti. Daca autorizatia de constructie este pe numele socrilor....atunci este greu sa demonstrati ca ati investit dumneavoastra acolo.
Pentru partajul casei o pondere importanta o pot reprezenta eventualele documente prin care una dintre parti sa demonstreze aportul personal
Ideal ,pentru evitare pierdere timp,sanatate ,finante,este ca partajul sa se realizeze prin partaj voluntar,in care partile sa dispuna la buna intelegere de imparteala "agoniseli".
Partaj dupa divort
sofrana
Buna ziua!Am o intrebare;cum se face partajul in in urma divortului,in cazul unei case construita pe terenul primit prin donatie de catre sot de la parintii ... (vezi toată discuția)
Partaj divort
ancamaia
Buna ziua,
Sunt casatorita de 10 ani si am 2 copii minori.De cand ne-am casatorit locuim in casa mamei mele,iar in timpul casatoriei am construit o casa in ... (vezi toată discuția)