avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1033 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ce trebuie sa fac sa fiu scutita de taxa de timbru
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ce trebuie sa fac sa fiu scutita de taxa de timbru

Am depus la judecatoria sibiu o contestatie la executarea silita.
Venitul total al familiei este sub 1400 ron ( doi copii minori si sotul persoana cu handicap/amputare 1/3 piciorul drept
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:02, 15 Noiembrie 2016
Depuneti cerere de ajutor public judiciar. Explicati situatia si puneti acte doveditoare.
Formulati cerere de ajutor public judiciar sub forma scutirii de la plata taxei de timbru. Depuneti dovezi privind veniturile, numarul membrilor de familie, cheltuielile lunare curente. Daca ati mai beneficiat de scutire in ultimele 12 luni o astfel de cerere nu va fi admisibila.
Ajutorul public judiciar este reglementat în OUG nr. 51/2008 și reprezintă acea formă de asistență acordată de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil pentru toți cetățenii și garantarea accesului egal la actul de justiție, în vederea realizării unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciară, inclusiv pentru executarea silită a hotârărilor judecătorești sau a altor titluri executorii. Ajutorul public judiciar se aplică în cauze civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, precum și în alte cauze, cu excepția celor penale.
Orice persoană care nu poate face față cheltuielilor unui proces sau celor care implică obținerea unor consultații juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim, fără a pune în pericol întreținerea sa ori a familiei sale, poate solicita printr-o cerere ajutor public judiciar.
Ajutorul public judiciar pentru exercitarea unei căi de atac se poate acorda în urma unei noi cereri.


Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formulează în scris și va cuprinde mențiuni privind obiectul și natura procesului pentru care se solicită ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul și starea materială a solicitantului și a familiei sale, atașându-se înscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia și ale familiei sale, precum și dovezi cu privire la obligațiile de întreținere.
Cererea va fi însoțită și de o declarație pe propria răspundere a solicitantului, în sensul de a preciza dacă în cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, în ce formă, pentru ce cauză, precum și cuantumul acestui ajutor.

Asupra cererii de ajutor public judiciar instanța se pronunță, fără citarea parților, prin încheiere motivată dată în camera de consiliu.
Împotriva încheierii prin care se respinge cererea de acordare a ajutorului public judiciar cel interesat poate face cerere de reexaminare, în termen de 5 zile de la data comunicării încheierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere de ajutor public judiciar Nina1 Nina1 Ce documente sunt necesare la depunerea unei cereri de ajutor public judiciar? (vezi toată discuția)
Ajutor judiciar daniella28 daniella28 buna ziua,as dori sa stiucum pot avea ajutor judidiar la porces,daca este de vreun folos,oricum am avut si m-au dezamagit si am dat si bani pe care nu i-am ... (vezi toată discuția)
Ajutor public judiciar maryuta maryuta ce se intampla daca nu mi se admite cererea de APJ ma obliga sa platesc taxa se poate sa o mai micsoreze sau ramane la aceeasi valoare (vezi toată discuția)