avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1079 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de ajutor public judiciar
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de ajutor public judiciar

Ce documente sunt necesare la depunerea unei cereri de ajutor public judiciar?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:29, 14 Mai 2012
Acte doveditoare ale drepturilor banesti de care beneficiati
Legea 251/2011 pentru modificarea OUG 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila
Publicat in Monitorul Oficialnr. 864 din 8 decembrie 2011
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege .

Articol unic
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 193/2008, se modifica dupa cum urmeaza:

1. Articolul 7 va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7
Ajutorul public judiciar se poate acorda, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6.
Valoarea ajutorului public judiciar acordat, separat sau cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6 lit. a)-c), nu poate depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 10 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare."

2. La articolul 8, alineatele (1) si (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 300 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat .
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 600 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%."
Trebuiesc depuse declaratii pe proprie raspundere la notar prin care sa dovedesc ca nu realizez venituri(declaratii autentificate)?
Cererea pentru acordarea ajutorului public judiciar se formuleaza in scris si va cuprinde mentiuni privind obiectul si natura procesului pentru care se solicita ajutorul public judiciar, identitatea, codul numeric personal, domiciliul si starea materiala a solicitantului si a familiei sale, atasandu-se inscrisuri doveditoare ale veniturilor acestuia si ale familiei sale, precum si dovezi cu privire la obligatiile de intretinere sau de plata. Cererea va fi insotita si de o declaratie pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor.
Ce documente trebuiesc intocmite si autentificate la notar (documente ce se anexeaza la cererea de ajutor public judiciar)?
Cu stima
Posibil sa fie vorba despre declaratia pe propria raspundere a solicitantului in sensul de a preciza daca in cursul ultimelor 12 luni a mai beneficiat de ajutor public judiciar, in ce forma, pentru ce cauza, precum si cuantumul acestui ajutor. .. insa legea nu prevede forma autentica a acestei declaratii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa timbru kennya kennya buna ziua de cate ori pot beneficea de scutirea de taxa de timbru judiciar.mentionez ca acum 2 saptamani am depus actele pt aceasta scutire intr-un proces de ... (vezi toată discuția)
Cerere ajutor public judiciar ContSters228395 ContSters228395 Va rog sa ma ajutati cu un model de cerere pt ajutor public judiciar(pt a fi scutit de plata taxei judiciare de timbru).Sau este o cerere standard??Si ce ... (vezi toată discuția)
Ordonanta 51/2008privind ajg viodon viodon Buna ziua . Ma numesc Valin Ana si am o intrebare referitoare la asistenta prin avocat prevazuta in ord 51/2008. Sunt pensionara si am venitul mai mic de ... (vezi toată discuția)