avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... consult psihiatric
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

consult psihiatric

buna seara .doresc sa aflu informatii in legatura cu recomandarea unui consult psihiatric a unui cadru didactic / cine este competent sa recomande acest gen de consult si in baza caror documente , intrucat un profesor mi -a comunicat ca in urma examinarii medicului de la medicina muncii , a primit avizul acestuia ca este apt pentru a profesa , dar totodata ca ii recomanda un consult psihiatric , fara a-i da comunica vreun document care sa justifice aceasta recomandare . in acest caz intrebarea este daca este competent acest doctor sa recomande acest gen de consult unui singur cadru didactic dintr /o unitate scolara si daca raspunsul este afirmativ , as dori sa stiu ce alte documente ar fi fost necesar sa - i inmaneze doctorul prin care sa justifice aceasta recomandare ? in cazul in care doctorul nu da lamuriri cadrului didactic in termen legal , fiind vorba doar de o recomandare , nu de o obligatie , profesorul- avand deja avizul apt de la acelasi doctor - va putea sa se indrepte pe cale judecatoreasca impotriva doctorului pentru incercare de defaimare?
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 16:53, 18 Noiembrie 2016
Ce inseamna "medicului de la medicina muncii"?
E sau nu e medic de medicina muncii?
Caci daca nu e medic de medicina muncii nu are voie sa profeseze medicina muncii, conform HG 355/2007 actualizata la 19.01.2012.

Vezi art. 4: [ link extern ]
Examinarea medicala la angajare si periodica se efectueaza de catre medicul specialist de medicina muncii cu care scoala are incheiat contract de prestari servicii medicale si conform prevederilor HG nr. 355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare, privind supravegherea starii de sanatate a lucratorilor pentru personalul didactic se fac analizele medicale mentionate in
Fisa 138. Personal didactic din institutii de învatamânt
Examen medical la angajare
-examen clinic general,
-examen psihiatric - la indicatia medicului de medicina muncii,
-examen coproparazitologic - pentru personalul educativ (educatori),
Examen medical periodic
-examen clinic general - anual,
-examen psihiatric - la indicatia medicului de medicina muncii,
-examen coproparazitologic - pentru personalul educativ (educatori) - anual,
Contraindicatii:
-leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive,
-tulburari psihice de orice natura,
-balbism, disaltrie,
-tulburari de comportament,
-boli infectocontagioase in evolutie,
-alcoolism cronic.
Dupa cum se observa, medicul specialist de medicina muncii este competent/ avizat/ autorizat sa indice lucratorului efectuarea unui examen psihiatric. Medicul, in mod normal, emite o trimitere catre medicul specialist in conditiile in care rezultatul controlului psihiatric poate influenta mentiunea sa pe fisa de aptitudine a lucratorului, respectiv apt/ inapt/ apt conditionat.
In conditiile in care medicul a completat/ semnat/ datat/ parafat deja fisa de aptitudine a lucratorului si totusi i-a recomandat verbal un control psihiatric, este posibil ca lucratorul sa nu fi dat semne vizibile, iar medicul doar sa aiba anumite banuieli legate de un comportament care sa necesite control psihiatric.
Recomandarea facuta de medic, chiar daca nu poate fi considerata obligatorie (nu s-a emis o trimitere scrisa), trebuie sa fie avuta in vedere de catre un lucrator responsabil, in special un profesor.
Este posibil ca fisa de aptitudine anterioara sa contina mentiune "apt", iar in urma ultimei examinari medicale cu ocazia careia s-a facut recomadarea de efectuare examen psihologic sa se astepte de catre medicul specialist de medicina muncii rezultatul si ulterior sa emita fisa de aptitudine a lucratorului.
Nu cred sa fie vorba de o defaimare care sa constituie un motiv de actiune in instanta de judecata, al lucratorului impotriva medicului.
dar doctorul specialist de la medicina muncii are ca specializare medicina generala , ambulatorie .
nu s /au efectuat la unitatea scolara respectiva controale psihologice ... in acest caz , care este temeiul legal al solicitarii medicului de la medicina muncii , daca el cand a efectuat controlul in unitatea scolara nu a luat decat tensiunea angajatilor /profesori ?
Doctorul specialist de medicina muncii are aceasta specializare (in medicina muncii) si nu alta.
Mesajul meu anterior se refera la prevederi legale.
Probabil este vorba de un medic din cadrul DJSP care a efectuat control de igiena, in teren, la scoala dvs.
Examinarea medicala a salariatilor se efectueaza numai in conditiile precizate de lege.
Nu ati precizat conditiile in care s-a facut respectiva recomandare. Poate fi vorba de o altercatie intre medic si salariat in urma careia s-a facut respectiva recomandare.
lavinia jalonschi a scris:

dar doctorul specialist de la medicina muncii are ca specializare medicina generala , ambulatorie .


Medicul specialist/primar de medicina muncii are ca specializare medicina muncii.
Un medic nu poate practica o specializare pe care nu a absolvit-o, adica, de exemplu, medicul de familie nu poate fi medic de medicina muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la munca vallentin67 vallentin67 Am o cunostinta profesoara care sufera de episoade de anxietate.Poate ea preda la scoala? (vezi toată discuția)
control periodic, medicina muncii Alex1909 Alex1909 Mai pot fi educator dacă am virus b conform legislatiei in vigoare? (vezi toată discuția)
Adeverință medicală apt pentru a preda în învățământ Stan Tudor Stan Tudor Medicul de familie poate să îmi elibereze o adeverință medicală din care să rezulte că sunt apt pentru a preda în învățământ dacă sunt în ... (vezi toată discuția)