avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Am mintit la medicina muncii...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Am mintit la medicina muncii...

Buna ziua. Asa cum am scris si in titlu, am mintit la medicina muncii. Nu ma astept sa intelegeti de ce, dar macar cititi ce am de spus. Am epilepsie, dar nu e asa grava situatia mea. Ideea e ca la medicina muncii am primit "apt conditionat" de cand ma stiu eu, desi nu erau locuri de munca cu risc pentru sanatatea mea... Acel "apt conditionat" ducea la intrebari din partea angajatorului, mai apoi la o usoara discriminare, ca in cele min urma sa fiu tratata ca o persoana inapta si evident sa demisionez sau sa fiu concediata.
De data asta am mintit la medicina muncii ca nu sufar de epilepsie si am semnat ca nu sunt inregistrata nicaieri cu aceasta boala. Ce se poate intampla din punct de vedere legal (avand in vedere ca am mintit)? sunt foarte stresata din acest motiv si stiu ca nu trebuia sa mint, dar m-am saturat ca oamenii sa ma dea la o parte...
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:07, 18 Noiembrie 2016
Puteti fi acuzata de fals in declaratii (ati semnat un document in care nu mentionati o boala de care suferiti si cu care sunteti inregistrata in dosarul medical aflat la medicul de familie/ la medicul curant).
In orice moment, medicul specialist de medicina muncii poate cere medicului de familie dosarul dvs. medical. Falsul poate fi astfel descoperit. De regula, de la un loc de munca la altul, de la un angajator la altul, lucratorul pleaca cu dosarul sau medical, dosar in care, daca anterior au fost mentiuni legate de epilepsie, acestea raman ca atare, scrise.
In plus, riscati sa aveti o criza la locul de munca/ postul de lucru, colegii sa intre in panica, sa nu stie sa va corde ajutor medical si nu pot fi apreciate urmarile in privinta sanatatii dvs.
De regula, lucratorii inregistrati cu epilepsie sunt dati in grija unor colegi care sa cunoasca acordarea primului ajutor.
In urma unei crize de epilepsie, in conditiile in care se va constata ca stiati de boala si nu ati decalarat-o, morivul de desfacere CIM este clar.
Angajatorul nu pune intrebari legate de "apt conditionat", medicul specialist de medicina muncii are obligatia ca atunci cand scrie in fisa de aptitudine a lucratorului "apt conditionat", sa nominalizeze care sunt conditionarile.
OK, am inteles si va multumesc pentru raspunsul prompt. Dar daca nu accept semnarea contractului de munca si daca recuperez fisa medicala de la angajator, oferindu-i acestuia contravaloarea serviciilor de medicina muncii, atunci mai exista vreun temei pentru a putea fi acuzata de fals in acea declaratie? Ce ar fi mai bine sa fac in cazul de fata?
Nu vad ce motive puteti invoca pentru refuzul (de fapt contestarea) fisei de aptitudine emisa de catre medicul specialist de medicina muncii in urma examinarii dvs. medicale si a declaratiilor dvs. pe propria raspundere, sub semnatura.
O discutie fata in fata cu angajatorul ar putea fi un prim pas. In cadrul discutiei spuneti despre greseala pe care ati facut-o si ca doriti o noua examinare medicala in vederea angajarii, respectiv emiterea unei noi fise de aptitudine. Angajatorul poate accepta sau nu daca pana in prezent nu s-au inregistrat evenimente care sa aiba ca motiv ascunderea de catre dvs. a bolii respective. Puteti fi concediata sau sa intrerupeti CIM pe cale amiabila. Puteti sa va dati demisia, invocand boala dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fp de conducere si starea de sanatate nety2014 nety2014 Un fp de conducere depistat cu epilepsie mai poate fi mentinut in functie? (vezi toată discuția)
Medicina muncii și boala cronica cori80 cori80 Bună seara! Mă voi angaja luna ce urmează și am o dilema. Știu ca se fac controale la medicina muncii iar eu acum un an am fost operata de melanom ... (vezi toată discuția)
Adeverința medicală angajare maddo25 maddo25 Buna ziua! Doresc sa va adresez o întrebare legată de adeverința solicitată la înscrierea unui concurs, dacă este obligatoriu sa fie trecut de medicul de ... (vezi toată discuția)