avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz eliberare adeverinta asociatie proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz eliberare adeverinta asociatie proprietari

Buna ziua,

Presedintele asociatiei de locatari refuza sa-mi semneze adeverinta care sa ateste starea datoriilor la intretinere care-mi este necesara in vederea transferului de locuinta, ce pot face?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:26, 20 Noiembrie 2016
Din ce motiv refuza emiterea adeverintei?

Daca sunt datorii la data emiterii atunci sa le inscrie in adeverinta astfel incat cumparatorul sa ia la cunostinta de ele. Acestea pot fi incluse in contractul de v/c iar pretul poate fi diminuat cu valoarea acestora.

Art. 20
(1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca, la intocmirea formelor de instrainare, sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea asociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Ultima modificare: Joi, 17 Noiembrie 2016
cyan, moderator
@cyan - multumesc pentru raspunsul prompt

Tatal meu si mama mea sunt divortati si vor sa faca partajul. Obiectul partajului este un apartament cu 3 camere. Ei s-au inteles ca in schimbul partii de apartament, tata sa primeasca aceasta garsoniera (proprietatea mamei, dobandita dupa divort) unde locuieste de mai bine de 10 ani. In timp a pornit un razboi intre el si asociatia de proprietari din cauza unor nereguli la calculul intretinerii. Tata a refuzat sa mai plateasca intretinerea si acum sunt datorii de aprox 7500 euro. In ultimii 5 ani s-au dat in judecata reciproc, asociatia neprezentand dovezi prin care sa-l poata obliga sa plateasca datoriile. Din cauza acestui razboi, presedintele asociatiei refuza sa semneze adeverinta. Mama nu este in tara si m-a imputernicit legal (am procura) pe mine sa ma ocup de acte.

Nu reusesc sa ma inteleg cu presedintele de bloc, nu vrea sa ne vedem si nu vrea sa solutionam problema decat dupa ce se platesc datoriile de la intretinere. Tata vrea sa preia garsoniera cu toate datoriile, el insusi fiind responsabil pentru ele. Ce pot face? Unde pot face plangere sau cine ma poate ajuta?
Presedintele asociatiei de proprietari nu poate fi obligat de nimeni sa semneze, sa elibereze o adeverinta. Nu este obligat de lege. Eu nu am gasit aceasta obligatie in legea 230/2007. Sigur ca proprietarul cand isi instraineaza apartamentul solicita adeverinta din care sa reiasa ca "nu are datorii catre asociatie".
Iar in mod firesc daca proprieatrul nu are datorii, nu vad ce presedinte s-ar opune eliberarii adeverintei. Dar, in cazul dumneavoastra, existand datorii, ar trebui achitate si apoi solicita adeverinta. Neplatind cheltuielile catre asociatie de 5 ani cred ca in aceste datorii sunt incluse si salariile personalului (administrator, femeie de serviciu..) si indemnizatiile presedintelui, cenzorului... Pai daca acesti oameni nu au fost si nu sunt platiti cum sa le impuna cineva sa lucreze pentru el. Eliberarea unei adeverinte este o munca, o raspundere..
Dar mai sunt inca doua solutii:
- discutati cu presedintele sa va elibereze totusi o adeverinta in care sa scrie ca aveti datorii catre asociatie de 7500 euro, datorie ce se va consemna in actul viitorului proprietar ce se va angaja la notar ca va achita acest debit.
- discutati cu notarul si solicitati intocmirea actelor in care sa se consemneze datoriile (orice suma) se preiau de noul proprietar.
Exista vreo hotarare definitiva in litigiul dintre tata si asociatie?
Nu stiu ce inseamna hotarare definitiva dar va pot da doua numere de dosar sa va uitati:
2197/4/2014 - este dosarul in care asociatia nu a prezentat actele cerute si nu s-a mai prezentat in instanta si
54344/4/2015 - dosarul in care tata a raportat abuz si care s-a clasat

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru vanzarea apartamentului tanis tanis Doresc sa vand apartamentul pe care il detin, iar pentru aceasta am nevoie de adeverinta de la asociatia de proprietari din care sa reiasa situatia la ... (vezi toată discuția)
Apartament executat silit in favoarea unei banci rodidoina rodidoina In blocul pe care il administrez exista un apartament care a fost executat silit de catre o banca si vandut la licitatie. Pe perioada care a trecut de la ... (vezi toată discuția)