Am următoarea problema: bunica Maria căsătorită cu primul soț, mort în 1951, rezultat 1 copil Elena. Bunica Maria recăsătorit cu bunic Petre, 3 copii (Ctin, mariana, pavel).Au terminat casa pe care au titlu de proprietate și terenuri pe care deasemeni au titluri de proprietate. Bunica moare în 2011 și bunicu în 2014 când copilul Elena îl da doar pe fratele ctin în judecata pt casa și terenuri ca fiind ale ei după tata și parțial pt mama. Ctin include ceilalți moștenitori în proces și deschide Succesiune după bunica Maria și bunic Petre. În nov vine hotararea instantei de judecata Botoșani ca ea rămâne cam cu 67% din tot, fiind singura moștenitoare a primului soț și o parte după bunica, înclusiv casa și o parte din terenuri iar restul de mostenitoti cu cate puțin și obligația plății de ch de judecata. E posibil asa ceva? Ce se poate face? Nu au devenit bunuri comune ce au făcut din 1951 pana la moartea lor? Unde a greșit avocatul nostru?
Este posibil asa ceva si nu este neaparat vorba ca ar fi gresit avocatul dvs. Exista chiar si varianta in care bunurile au fost la origine ale primului sot al Mariei (decedat in 1951), astfel incat in urma decesului acestuia o anumita cota a revenit Mariei (ca sotie supravietuitoare) si o cota, mai mare, a revenit Elenei (ca fiica a defunctului), si ulterior la decesul Mariei (in 2011) o cota a revenit lui Petre (ca sot supravietuitor) si o cota, mai mare, s-a impartit intre cei patru copii ai Mariei, astfel incat Elena a cumulat cota ce i-a revenit dupa tatal ei si cota ce i-a revenit dupa mama ei Maria. Bunurile Mariei si ale lui Petre sunt comune in masura in care au fost dobandite de ei, impreuna, in timpul casatoriei si nu prin simplul fapt ca Petre a posedat bunurile primului sot al Mariei. In principiu, cam asa stau treburile.
Regimul matrimonial al comunitatii de bunuri a fost instituit in 1954. E de vazut cum s-au impartit bunurile (daca s-au impartit) in 1951. Nu e chiar atat de simplu. Trebuie vazute acte, cautate, daca nu exista, etc. Poate s-a facut partaj succesoral, s-or fi facut ceva donatii, o fi existat conventie matrimoniala, dota bunicii ... cine stie? In principiu, partaj succesoral se facea