Este o situatie complicatā,sora mea a decedat de curand lasand un minor de 11 ani. Are un credit bancar pentru locuinta suma inca platibila e in jur de 82 mii lei. Custodia a fost acordata bunicii,mamei mele. Intrebarea mea e urmatoarea ce se poate astepta in legatura cu creditul ipotecar in contract banca obligandu-se pentru executarea unei polite de viata de minim 20% din valoarea creditului,dar despre care nu am gasit nimic si nici banca nu spune concret. La Protectia Copilului ni s-a spus ca sora mea ne fiind casatorita cu tatal copilului si nu au tinut legatura pana acum tatal nu are nici un drept asupra bunurilor dobandite de sora mea,totul revine numai asupra copilului. Multumesc.
Copilul moștenește 100% averea mamei lui, având în vedere că nu a fost niciodată căsătorită, dar ATENȚIE, că moștenește în paralel și toate datoriile rămase de la mama lui, dacă acestea nu sunt acoperite integral prin asigurarea de viață.
`
Banca va putea trece la executarea silită a bunurilor copilului moștenite, până la recuperarea datoriei rămase.
La Protectia copilului au spus ca copilul nu poate mostenii datoriile. La banca se cam balbaiau ca nu au mai avut caz asemanator si pana nu se desemneaza un curator nu putem face nimic,nici sa aflam de existenta unei asigurari de viata.
Un minor poate dobândi calitatea de moștenitor și, respectiv, să accepte o moștenire, prin curator numit prin dispoziție al autorității tutelare a primăriei de la domiciliul minorului. Notarul public va efectua o adresă în acest sens către serviciul de autoritate tutelară al primăriei competente. De ce ati mentionat ca, custodia a revenit bunicii ? Exista o decizie in acest sens ?
Dacă moștenirea are sarcini sau datorii, moștenitorul minor va răspunde pentru acestea numai cu bunurile moștenite, proporţional cu cota sa, conform art. 1114 alin. 2 din Noul Cod Civil. Informatiile de la protectia copilului sunt gresite.
Conform art. 1.106 din NCC, nimeni nu poate fi obligat sa accepte o mostenire ce i se cuvine. Prin urmare, banca nu poate obliga succesibilul sa accepte mostenirea. Daca insa o face, va raspunde in limita valorii bunurilor mostenite.
Indemnizatia de asigurare se plateste direct in patrimoniul beneficiarului deci, in cazul dvs, direct in patrimoniul bancii (presupunem ca banca este beneficiar al asigurarii). In caz de deces, banca va incasa indemnizatia de asigurare.
In cazul in care datoria fata de banca nu este acoperita cu indemnizatia de asigurare, mostenitorii vor fi obligati sa achite diferenta dar, la fel, doar in limita si cu bunurile din patrimoniul succesoral".
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca - in baza art. 507 Cciv - dacă unul dintre părinţi este decedat, declarat mort prin hotărâre judecătorească, pus sub interdicţie, decăzut din exerciţiul drepturilor părinteşti sau dacă, din orice motiv, se află în neputinţă de a-şi exprima voinţa, celălalt părinte exercită singur autoritatea părintească.
Prin urmare, la acest moment copilul are ca reprezentant legal pe tatal sau care ii poate exercita drepturile.
Daca considerati ca o astfel de situatie nu corespunde interesului copilului, atunci dvs sau bunica materna va trebui sa declanseze actiune in instanta si sa solicite exercitarea autoritatii si stabilirea locuintei. Nu va cunosc situatia in detaliu si nu va pot sfatui mai mult decat atat...
Multumesc pentru clarificari. Saptamana viitoare se va institui comisia unde mama va fi desemnata pentru ca tatal copilului din motive necunoscute de noi a renuntat "temporar" in favoarea bunicii si tot atunci se va desemna si curatorul .