avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Primele oferite pe langa drepturile salariale sunt ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Primele oferite pe langa drepturile salariale sunt impozabile?

Buna ziua,

Cartea mea de munca a fost incheiata cu art. 55 lit. b, de la penultimul angajator, iar in adeverinta privind stagiul de cotizare la somaj pe 12 luni pe care i-am rugat s-o completeze ulterior, pe ultima luna (prima in ordine desrescatoare) apare la baza de calcul o suma care cuprinde atat drepturile salariale, cat si o prima. Se impoziteaza prima respectiva? Daca suma aferenta primei ar fi considerata compensatie salariala (de genul celei primite cand esti concediat), ar fi trebuit sa apara in baza de calcul?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriel Amironesei , Consilier juridic 15:04, 31 August 2009
Una este prima primita drept beneficiu salarial cu scopul de a recompensa angajatul, iar alta este compensatia baneasca ca urmare a concedierii. Amandoua sunt impozabile.
o prima are acelasi mod de tratare din punct de vedere al atxelor si impozitelor ca si venitul salarial.

salarrile compensatorii platite la concediere din fondul de salarii sunt exceptate doar de la palta contributiei la somaj (si nuse valorifica deci la cuantumul indemnizatiei de somaj)
Deci de vreme ce cartea de munca a fost inchisa cu art 55 lit b, suma respectiva nu este exceptata de la plata contributiei la somaj, corect?
Nu.
Singurele sume excepatta de la plata somajului, in afar de aceste salarii compensatorii sunt indemnizatiile de concediu medical peste 30 de zile suportate din fondul de sanatate.
Nu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre salariul compensator(disponibilizare) corina.trandafir corina.trandafir 1.Salariul compensator este obligatoriu sa fie trecut in statul de plata(rubrica alte drepturi)? Se impoziteaza la fel ca un salariu normal?se platesc din el ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii idanys idanys HG nr. 119/2014 - modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 - sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii ... (vezi toată discuția)
Impozite salariu compensatoriu concediere individuala MISKA5 MISKA5 buna seara!ce retineri se fac la plata unui salariu compensatoriu la concedierea individuala?plata lui se face in luna cand expira contractul sau in perioada ... (vezi toată discuția)