Un co-proprietar al unui apartament de bloc cu folosinta mixta a semnat formularul ITL-01 cu apartamentul ca “nerezidential”, pentru ca asa a spus inspectoarea ca se incadreaza. Cum poate fi formularul modificat?
Este vorba de un apartament de bloc in care locuieste o familie, dar unde este inregistrata si o firma cu sediul social fara activitate, si punct de lucru in acelasi timp (nu se mai stie de ce este/ a ramas asa, poate o interpretare a vreunei legi la un moment dat.) Serviciile de fapt nu se presteaza la adresa, ci in locatiile evenimentelor clientilor (petreceri, botezuri, nunti).
Alte date:
- nu exista un contract de comodat cu suprafete rezidentiale/ nerezidentiale evidentiate distinct, firma fiind infiintata pe vremea cand nu era necesar;
- cheltuielile cu utilitatile nu sunt si nu au fost niciodata in sarcina firmei.
Inspectoarea Directiei taxe si impozite sector 3 a spus ca apartamentul se incadreaza la “nerezidential”, invocand punctul 5 (3) de la Titlul IX din Normele metodologice de aplicare a legii 227: “(3) Clădirile sau spaţiile din acestea unde se înregistrează sedii secundare şi puncte de lucru se consideră că sunt folosite în scop nerezidenţial”, fara sa tina seama ca apartamentul este in primul rand domiciliul legal a patru persoane, sau ca utilitatile nu sunt achitate/ decontate de firma. Inspectoarea a afirmat ca aceste lucruri “nu au importanta”.
In fata figurii de “autoritate” a inspectorului, presupunand ca ce spune acesta trebuie sa fie corect si conform legii, unul din co-proprietari a semnat declaratia ITL-001 cu apartamentul incadrat ca nerezidential. Practic, asta inseamna nu doar un impozit nerezidential, ci si ca proprietarul declara pe proprie raspundere ca la domiciliul sau din buletin, unde locuieste legal impreuna cu familia, nu locuiesc persoane?!... Ce se poate face, va rog?
Cum poate fi schimbata incadrarea “nerezidential” pentru acest apartament in care locuieste o familie, deci “nerezidential” nu corespunde realitatii? In timp ce semnatura co-proprietarului certifica ca datele “sunt conforme cu realitatea”, asa scrie pe formular.
Cum poat fi schimbate datele inscrise in formularul ITL-001 semnat?
Impozit spatiu
GegeHans
Daca am un spatiu comercial (care este la parterul unui bloc) iar eu am inchis PFA-ul, atunci impozitul pe acel spatiu va fi calculat ca pentru un apartament? ... (vezi toată discuția)