la data efectuarii inventarului la o gestiune de marfuri engros s-a constatat o lipsa de 70000 lei .SC aproviziona marfuri din corea ,norvegia ,deci exista posibilitatea unei lipse datorate neglijentei patronului.el o sa hotarasca trecerea pe cheltuiala nedeductibila in conditiile in care el este pe pierdere si nu-l afecteaza in nici un fel,
eu vreau sa stiu cum trebuie procedat legal din punct de vedere fiscal si care sunt inregistrarile contabile corecte=D>
Daca este o lipsa de gestiune, ori o trece pe pierderi ori o va recupera de la cei respunzatori de lipsa din gestiune.
Din punctul de vedere financiar contabil numai un expert contabil va poate lamuri.
In functie de anumite elemente, tratamentul fiscal difera.
Presupunand ca bunurile constatate lipsa nu sunt cauzate de forta majora, nu se incadreaza nici in bunuri pierdute sau furate, din punct de vedere al TVA, operatiunea este asimilata livrarilor de bunuri efectuate cu plata, in sensul art. 128 alin 4 Cod fiscal.
Din punct de vedere al impozitului pe profit, cheltuielile cu lipsurile la inventar nu sunt deductibile fiscal, art 21 alin 4 lit c.
In aceasta situatie inregistrarile contabile ar fi: 607=371 si pt TVA 635=4427.
Pentru o analza mai amanuntita si gasirea celei mai bune solutii, se impune studierea situatiei.
Minus inventar
rodia
Spuneti-mi va rog mult, daca se face inventar si se constata minus, pentru a se inregistra in conta trebuie facuta autofactura sau se poate scadea gestiunea in ... (vezi toată discuția)
Minus inventar
grette46
Buna ziua,
Rog a ma ajuta.
La o societate de comert cu amanuntul , unde gestiunea este global valorica , am un minus de inventar de 30000 lei.Nu este ... (vezi toată discuția)