avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general LIPSURI IN GESTIUNE
Discuție deschisă în Contabilitate în general

LIPSURI IN GESTIUNE

Buna ziua!
La o societate se constata cu ocazia inventarierii la 31.12.2011 lipsuri in gestiune la gestiunile de materii prime(aprox. 10000 lei) si marfuri ( aprox.100 lei) .
Am inregistrat :

601 (nedeductibil) = 301 10000
607 (nedeductibil) = 371 100

Lipsurile nu vor fi imputate niciunui angajat, societatea nu are gestionar.
Sunt suficiente aceste inregistrari? Colectez TVA?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 06:33, 12 Martie 2012
Da, colectati tva ptr materiile prime/ marfurile lipsa in gestiune.
Pentru viitor sfatul meu este ca societatea sa angajeze un gestionar. Cineva trebuie sa poarte raspunderea asupra marfurilor si materiilor prime intrate in unitate si consumate. Doar nu s-au volatilizat peste noapte.
Interventie moderator:

Va rog sa continuati discutia aici, fara a deschide topicuri noi cu acelasi subiect fapt care contravine pct..3.3 din Regulamentul forumului. Discutia deschisa de Dvs. a fost stearsa si mutata aici.

Va multumesc!
Gabriela Ionescu

Doina B a scris:

Data post: Luni, 12 Martie 2012, 05:56
Revin cu acest subiect pt clarificarea inregistrarilor contabile in ceea ce priveste lipsurile in gestiune. Prin urmare:

in gestiunea de materii prime -
601neded = 301
635 neded= 4427

si
in gestiunea de marfuri -
607 neded = 371
635 neded = 4427

Cheltuielile sunt nedeductibile la calculul impozitului pe profit iar 4427 se regularizeaza firesc la sfarsitul lunii.

Sper sa ma corecteze cineva care s-a lovit mai des de problema asta. Va multumesc anticipat.

Pentru marfa constatata lipsa, daca aveti inregistrat adaos comercial la achizitia acesteia:

% =371
607
378
4428

635=4427

Atat cheltuiala cat si TVA-ul sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal. Eu as crea analitice distincte pentru conturile de cheltuieli nedeductibile.

Daca nu ati avut inregistrat adaos comercial, procedati cum ati exemplificat Dvs. mai sus.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inreg mf expirate negut_dorina negut_dorina As dori sa stiu care sunt inreg contabile pt scaderea din gestiune a mf expirate la o soc comerc comert cu amanuntul (vezi toată discuția)
Regularizari solduri/31.12.2010 camicami camicami Spuneti-mi,va rog,cat de corect (legal) din punct de vedere fiscal,este,modul in care incerc eu sa regularizez niste ramasite din solduri ptr. a reflecta ... (vezi toată discuția)
Regularizari solduri/31.12.2010 camicami camicami Spuneti-mi,va rog,cat de corect (legal) din punct de vedere fiscal,este,modul in care incerc eu sa regularizez niste ramasite din solduri ptr. a reflecta ... (vezi toată discuția)