pot sa atac o donatie facuta unui frate. Este vorba despre partea dintr-un imobil, care a fost donata dupa moartea tatalui, la un notar public in anul 2003
Buna seara,
Donatiile pot sa fie:
Revocarea donaţiei
Art. 1023 Cod Civil
Cazuri
Donaţia se revocă pentru ingratitudine în următoarele cazuri:
a) dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului, a unei persoane apropiate lui sau, ştiind că alţii intenţionează să atenteze, nu l-a înştiinţat;
b) dacă donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau injurii grave faţă de donator;
c) dacă donatarul refuză în mod nejustificat să asigure alimente donatorului ajuns în nevoie, în limita valorii actuale a bunului donat, ţinându-se însă seama de starea în care se afla bunul la momentul donaţiei.
Raportul donaţiilor
Art. 1146 Cod Civil
Noţiune
(1) Raportul donaţiilor este obligaţia pe care o au între ei soţul supravieţuitor şi descendenţii defunctului care vin efectiv şi împreună la moştenirea legală de a readuce la moştenire bunurile care le-au fost donate fără scutire de raport de către cel ce lasă moştenirea.
(2) În lipsă de stipulaţie contrară din partea donatorului, cei menţionaţi la alin. (1) sunt obligaţi la raport numai dacă ar fi avut vocaţie concretă la moştenirea defunctului în cazul în care aceasta s-ar fi deschis la data donaţiei.
Doar in aceste situatii puteti sa faceti ceva.
Atentie la termenul de prescriptie.
Art. 2517 cod Civil.
Termenul general de 3 ani
Termenul prescripţiei este de 3 ani, dacă legea nu prevede un alt termen.
Donație
ursu67
Buna ziua , am semnat acum 19 ani in urma unui divorț , un act de donație a unui apartament proprietate comuna , in favoarea fostei soții , cu care am ... (vezi toată discuția)
Donație
gabrielion
Buna ziua!Dupa ce parintii au donat un
apartament unicului copil,cu conditia de uzufruct iar intre timp tatal a decedat,se mai poate ataca in vreun fel ... (vezi toată discuția)