avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... plangere contraventionala
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

plangere contraventionala

buna ziua!. am fost depistat in trafic cu o viteza de 79 km/h, in afara localitatii, pe o portiune de drum cu limita de viteza 50 km/h, de catre o masina a politiei neinscriptionata, avand un radar mobil. am fost oprit apoi in trafic de catre un echipaj de politie, un agent a venit la mine şi mi-a cerut actele, apoi celalalt mi-a intocmit procesul-verbal. as dori sa contestat acest p-v si nu stiu ce motive, daca ma puteti ajuta, va rog frumos... este corect ca alt agent constatator sa incheie p-v si nu cel care a constatat abaterea. si de asemenea, in cuprinsul procesului-verbal se face vorbire doar de aparatul radar tip phyton si amplasarea acestuia pe masina politiei, mentionandu-se nr de inmatriculare ale masinii. Este stiut faptul ca pentru acea portiune de drum limita de viteza ar fi mult mai mare, aspect pe care chiar l-au recunoscut si agentii de politie, nefiind in localitate, ci in afara localitatii, pe un drum drept, avand in ambele parti camp. multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-gloria , utilizator 09:40, 24 Noiembrie 2016
Este un subiect delicat,diferit solutionat de catre instantele nationale
Pe de o parte,potrivit art. 15 alin. 1 din OG nr. 2/2001, contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de persoanele anume prevazute in actul normativ care stabileste si sanctioneaza fapta, denumite in mod generic agenti constatatori.
Din această dispozitie reiese ca agentul constatator nu este persoana care percepe fapta contraventionala prin propriile simturi, ci persoana care constata contraventia prin incheierea procesului-verbal – verbul „a constata“ avand intelesul de stabilire si descriere a faptei contraventionale in cuprinsul procesului-verbal.
Art. 21, alin. 1 din OG nr. 2/2001 instituie regula ca agentul constatator decide si asupra sanctiunii, insa, nu conditioneaza calitatea de agent constatator de perceperea faptei prin propriile simturi.
O interpretare contrara, ce ar impune identitate intre persoana care percepe in mod nemijlocit fapta si persoana care incheie procesul-verbal, ar avea drept consecinta imposibilitatea agentului constatator de a proceda la incheierea procesului-verbal in toate cazurile,evenimentele sau acele situatii in care nu a fost de fata la savarsire faptei contraventionale=agresiuni,altercatii,violenta domestica,etc.
Daca ne referim numai la circulatia pe drumurile publice, aceasta concluzie ar duce, spre exemplu, la imposibilitatea incheierii procesului-verbal si a sanctionării conducatorului auto vinovat de producerea unui accident rutier, avand in vedere ca, in regula generala, agentul de politie nu este de fata la momentul producerii accidentului si deci, nu constata prin propriile simturi faptele contraventionale.
Pe de alta parte,potrivit jurisprudentei Curtii Europene a Drepturilor Omului =cauza Anghel vs. Romania, in situatia in care agentul nu a constatat personal fapta contraventionala, prezumtia de temeinicie a procesului verbal nu isi gaseste aplicabilitatea, acesta fiind lipsit de temeinicie.
Astfel, avand in vedere ca agentul de politie care a intocmit procesul- verbal este altul decat cel care a constatat savarsirea presupusei contraventii, procesul - verbal este lipsit de temeinicie, impunandu-se anularea lui.
Nu exista o practica unitara a instantelor nationale,astfel ca unele plangeri contraventionale impotriva PV contraventie,conditionat de strategia adoptata de reprezentare si aparare a intereselor presupusului contravenient,au beneficiat de hotarare favorabila acestora









Mulţumesc frumos pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Agent constatator cu capacități de teleportare dietmarkrutsch dietmarkrutsch O speță de justiție cel puțin discutabilă cu referire la OG 2 / 2001 și OUG 195 / 2002 Dosar 332/294/2013 la Judecătoria Săliște, județul Sibiu ... (vezi toată discuția)
Agentul constatator, obligatoriu sau nu operatorul radar. legalitatea transmiterii abaterii "prin statie" Cipiotul Cipiotul Buna ziua. Probabil stiti practica politistilor romani de a \"supraveghea\" un sector de drum dintr-o masina neinscriptionata si la o distanta anume o alta ... (vezi toată discuția)
Amenda radar - permis suspendat daniel_cj daniel_cj Buna ziua, am nevoie de ajutor cu privire la o contraventie savarsita de mine . Am fost depistat de aparatul radar, in judetul Sibiu, inainte de Saliste ... (vezi toată discuția)