avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Agent constatator cu capacități de teleportare
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Agent constatator cu capacități de teleportare

O speță de justiție cel puțin discutabilă cu referire la OG 2 / 2001 și OUG 195 / 2002

Dosar 332/294/2013 la Judecătoria Săliște, județul Sibiu și evident același dosar la Tribunalul Sibiu

Se face o măsurătoare de viteză pe DN1 cu radar undeva în localitatea Săliște și 5 km mai încolo un echipaj oprește mașiniile și distribuie puncte și amenzi.

Este legal ca un agent constatator care în fapt nu a constatat nimic, absolut nimic, să întocmească procesul verbal de contravenție ?

Agentul care întocmește PV a primit prin stație indicațiile de la celălalt care într-adevăr a făcut măsurătoarea și a constatat în mod real abaterea.

Atât Judecătoria Săliște cât și Tribunalul Sibiu fac referire la ”munca în echipă” și citez ”petentul nu indică nici un text de lege ci doar în general OG 2 / 2001 din cuprinsul căreia, în nici un caz nu transpare obligativitatea că agentul constatator să fie identic cu cel care întocmește procesul verbal”
Cel mai recent răspuns: dietmarkrutsch , utilizator 12:13, 2 August 2016
Constatarea savarsirii contraventiilor la regimul circulatiei pe drumurile publice si aplicarea sanctiunilor corespunzatoare poate fi facuta de agentii din cadrul politiei rutiere, dar si prin mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate si verificate metrologic asa cum prevede expres art. 109 din OUG 195/2002.
Practic,constatarea depasirii vitezei de deplasare pe anumite tronsoane de drum public ,a datelor se realizeaza/se stocheaza prin aceste aparate si mijloace tehnice, operatorul radar fiind cel care doar asigura manipularea continua a acestor mijloace.
Nu exista legal prevazuta obligatia ca operatorul radar sa fie si cel care trebuie sa procedeze la consemnarea procesului verbal, consemnarea putand fi facuta, pe baza celor inregistrate de aparatele radar, de catre un alt agent de politie.
Procedura de supraveghere a traficului se realizeaza, de echipaje de politie, fiecare agent avand atributii distincte.
In caz contrar, daca ar fi sa se urmeze rationamentul dv, agentul de politie de pe o masina dotata cu aparatura radar, de fiecare data cand constata, prin intermediul acestei aparaturi, ca un conducator auto a incalcat in varii moduri regimul circulatiei pe drumurile publice, ar trebui sa plece in urmarirea respectivului conducator, sa stea personal si sa procedeze la intocmirea tuturor formalitatilor aferente, timp in care restul traficului si restul conducatorilor sa ramana nesupravegheati, ceea ce conduce la ineficienta masurii de verificare a vitezei de deplasare a participantilor la trafic si eventual constatarea si consemnarea cazurilor de nerespectare a regimului vitezei



Pentru a susține răspunsul dat de ,,ynocentta'', vă redau un extras din jurisprudența, care conclude că ,,Agentul constatator nu trebuie să fie obligatoriu operatorul radar''.
JUDECATORIA COSTESTI:
,,Instanta nu poate retine nici critica petentului în sensul ca agentul care a încheiat procesul-verbal nu avea calitatea de agent constatator, nefiind si operatorul radarului, întrucât, potrivit art. 15, alin. 1 din O.G. nr. 2 din 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, contraventia se constata printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevazute în actul normativ care stabileste si sanctioneaza fapta, denumite în mod generic agenti constatatori.
Din aceasta dispozitie reiese ca agentul constatator nu este, astfel cum sugereaza petentul, persoana care percepe fapta contraventionala prin propriile simturi, ci persoana care constata contraventia prin încheierea procesului-verbal – verbul „a constata“ având întelesul de stabilire si descriere a faptei contraventionale în cuprinsul procesului-verbal.
De altfel, art. 21, alin. 1 din O.G. nr. 2 din 2001 instituie regula ca agentul constatator decide si asupra sanctiunii, însa, nu conditioneaza calitatea de agent constatator de perceperea faptei prin propriile simturi.
O interpretare contrara, ce ar impune identitate între persoana care percepe în mod nemijlocit fapta si persoana care încheie procesul-verbal, ar avea drept consecinta imposibilitatea agentului constatator de a proceda la încheierea procesului-verbal în toate acele situatii în care nu a fost de fata la savârsirea faptei contraventionale. Daca ne referim numai la circulatia pe drumurile publice, aceasta concluzie ar duce, spre exemplu, la imposibilitatea încheierii procesului-verbal si a sanctionarii conducatorului auto vinovat de producerea unui accident rutier, având în vedere ca, în regula generala, agentul de politie nu este de fata la momentul producerii accidentului si deci, nu constata (percepe) prin propriile simturi faptele contraventionale.
Pe de alta parte, chiar daca s-ar împartasi opinia petentului, instanta constata ca, potrivit art. 180, alin. 1 din H.G. nr. 1391/2006, în cazul în care constata încalcari ale normelor rutiere, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei. Când însa fapta a fost constatata cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, potrivit dispozitiilor art. 181, alin. 1, politistul rutier este cel care încheie un proces-verbal de constatare a contraventiei.
Din interpretarea gramaticala si coroborata a celor doua texte reiese ca, în situatia în care fapta contraventionala a fost constatata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic, legiuitorul nu a mai prevazut expres ca procesul-verbal va fi încheiat de agentul constatator, ci de politistul rutier, deci o persoana care are competenta de a proceda potrivit art. 177 din H.G. nr. 1391/2006.
În cauza, agentul care a efectuat înregistrarea radar este atestat sa desfasoare activitati cu sistemul de supraveghere a traficului si masurare a vitezei (atestat fila 12), iar procesul-verbal a fost întocmit de un agent de politie folosit la oprire, mentionat si el în registrul cu evidenta constatarilor privind depasirea vitezei legale din data de 12.10.2009 (fila 15, fila 38), dupa ce i s-a comunicat prin statie viteza înregistrata, fiind respectate, deci, dispozitiile legale amintite mai sus.
În lumina acestor consideratii, nu prezinta relevanta faptul ca oprirea s-a realizat la o oarecare distanta de amplasamentul aparatului radar, chiar si în afara localitatii.’’
Ultima modificare: Luni, 1 August 2016
Daniela Gratiela, Alte profesii
Parerea mea este ca procesul verbal este intocmit abuziv si ilegal de catre un agent de politie care in aceasta speta NU are calitatea de agent constatator.

Calitatea de agent de politie se dobandeste odata cu incadrarea in cadrul Politiei Romane, cea de agent constatator se dobandeste cind in exercitiul functiunii de agent de politie CONSTATI o contraventie.

AGENTUL DE POLITIE, NU ARE CALITATEA DE AGENT CONSTATATOR IN SPETA DE FATA DEOARECE PERSONAL NU A CONSTATAT ABSOLUT NIMIC !

Citez OG 2 / 2001 la art. 15 alin. 1 “Contraventia se constata printr-un proces verbal incheiat de agenti constatatori “ ori tocmai aceasta calitate agentul de politie nu o detine deoarece in fapt nu a constatat absolut nimic.

In motivarea sentintei data de Judecatoria Saliste in acest dosar, instanta a desconsiderat prevederile art. 15 alin. 1 din OG 2 / 2001, deoarece textul legii insasi defineste fara echivoc cine are dreptul sa intocmeasca procesele verbale de contraventie, si anume agentii constatatori, ori agent constatator poti fi doar cind constati ceva !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala ana-gloria ana-gloria buna ziua!. am fost depistat in trafic cu o viteza de 79 km/h, in afara localitatii, pe o portiune de drum cu limita de viteza 50 km/h, de catre o masina a ... (vezi toată discuția)
Contestatie proces verbal soringr soringr Buna ziua, Revin cu cateva detalii din procesul verbal al agentului constatator: In ziua de 28.02.2017 ora 17:19 locul DN 15 Localitatea Savinesti, \" A ... (vezi toată discuția)
Amenda radar - permis suspendat daniel_cj daniel_cj Buna ziua, am nevoie de ajutor cu privire la o contraventie savarsita de mine . Am fost depistat de aparatul radar, in judetul Sibiu, inainte de Saliste ... (vezi toată discuția)