avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Am refuzat sa dau asigurarea la accident
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Am refuzat sa dau asigurarea la accident

Buna seara
In decembrie2014 am avut un accident de masina,ma acos vinovat pe mine,celalalr nu a vrut pe xale amiabila,a chemat polutia chiar daca nu au fost victime,unul usor,a venit politia si mia retinut permisu ptr neacordare de prioritate,eu atunci m am incapatanat si am scris pe p.v ca refuz sa ii dau asigurarea care era valabila.Celalalt sofer ma acctionat in instanta,ne am judecat pana acum(2ani),intre timp m am interesat la firma de asig la care aveam RCA si mia spus ca daca vine cealalta pers il desoagubeste si nu mai are rost procesu,binenteles lam convins a deschis dosae apoi sa razgandit ca vrea banii de la mine si a continuat procesu.Am pierdut sa il despagubesc cat mia cerut el.Firma de asig am inteles xa in baza hotararii judecatoresti sa ma duc cu ea si ptr xa nasina era asig platesc ei.Inteebarwa mea este:Cei de la asig tin cont de hotarare cat a solucitat instanta sau mai calculeaza ei conform ce masiba etc.....tinand cont ca avariile de la cealalta masina au fost scrise pe aut. de reparatie nu toate ,doar cele de la suprafata,m.In timpul procesului facanduse expertiza de un expert solicitat de instanta,adica este si o expertiza facura.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Andreea Simon , Avocat 14:02, 29 Noiembrie 2016
Eu zic sa spuneti MERSI daca societatea de asigurare va mai plati ceva .
Legea asigurarilor s-a modificat de curand , si conform noii legi daunele produse care nu au fost notificate in termen de 15 zile de la producerea lor asiguratorului nu mai sunt despagubite , ci se achita din fondul de garantare .
Vestea proasta e ca ulterior fondul se indreapta catre dvs. prin actiune in regres , pentru recuperarea integrala a prejudiciului .
Ideea e ca oricum , asiguratorul va plati integral suma din dispozitivul hotararii de judecata , catre pagubit . Daca insa vor cosntata ca datorita refuzului dvs. nejustificat de a "folosi" asigurarea , prejudiciul este mai mare decat cel initial ar putea sa pretinda dvs. rambursarea in tot sau in parte a prejudiciului platit.
Multumesc
Firma de asig a fost anuntata imediat ca masina era pe firma si avea casco,daca nu anuntam imediat nu mai facea masina pe casco.
Termenul de prescriptie am inteles ca e de 3ani,mai ar fi un an
Scuzati ,cheltuielile de judecata banuiesc ca firma de asig nu le suporta....
Scuze , retinusem eu gresit , termenul de notificare era de 5 zile de la producerea accidentului nu de 15 .


ARTICOLUL 16
Notificarea asigurătorului RCA în cazul producerii unui eveniment asigurat
(1) Ca urmare a producerii unui accident de vehicule, asiguratul notifică asigurătorul RCA cu privire la aceasta în termen de 5 zile lucrătoare de la producerea accidentului.

(2) Asiguratul furnizează asigurătorului RCA informaţii cu privire la cauzele şi împrejurările producerii accidentului, documentele necesare instrumentării cazului.

(3) Asiguratul înştiinţează asigurătorul RCA în termenul prevăzut la alin. (1) cu privire la faptul că:

a) partea prejudiciată a solicitat despăgubirea de la acesta;

b) procedurile penale sau administrative au fost îndreptate împotriva lui în legătură cu evenimentul produs şi informează asigurătorul RCA imediat cu privire la desfăşurarea acestor proceduri şi rezultatul acestora;

c) partea prejudiciată şi-a exercitat dreptul de a fi despăgubită prin înaintarea unei cereri către o instanţă judecătorească sau către o altă autoritate, în situaţia în care contractantul ia cunoştinţă despre acest lucru;

d) informaţiile înscrise în contractul RCA au suferit modificări intervenite în timpul derulării contractului.
Ultima modificare: Joi, 24 Noiembrie 2016
Dumitru Beniamin Hotea , Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Accident auto fara victime pytho pytho Buna ziua. Am fost implicat acum o luna intr-un accident auto, persoana implicata a plecat imediat dupa producea accidentului. Ulterior am sunat la politie si ... (vezi toată discuția)
Refuz plata despagubire reparatie rca cristian2012 cristian2012 • Pe 08.08.2011autoturismul personal stationat a fost lovit de un autoturism cu RCA valabil. • Pe 05.09.2011 mi s-a deschis dosar de daune – ... (vezi toată discuția)
Abuz din partea asiguratorului? loriel loriel Buna ziua, La inceputul lunii ianuarie a acestui an masina sotului meu a fost lovita in parcarea unui hypermarket. Incercand sa evite ranirea unui caine, ... (vezi toată discuția)