avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1020 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contestaţia la executare - Art. 714
Discuție deschisă în Executare silită

Contestaţia la executare - Art. 714

Buna dimineata tuturor.

Va supun atentiei analizarea unui articol de lege cu privire la executare, mai exact art. 714 cu privire la termenele de contestare a executarii.

O sa extrag doar ce ma intereseaza in mod special:



CAPITOLUL VI
Contestaţia la executare
Art. 714
Termene
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, contestaţia privitoare la executarea silită propriu-zisă se poate face în termen de 15 zile de la data când:
1. contestatorul a luat cunoştinţă de actul de executare pe care îl contestă;
2. cel interesat a primit comunicarea ori, după caz, înştiinţarea privind înfiinţarea popririi. Dacă poprirea este înfiinţată asupra unor venituri periodice, termenul de contestaţie pentru debitor începe cel mai târziu la data efectuării primei reţineri din aceste venituri de către terţul poprit;
3. debitorul care contestă executarea însăşi a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia ori de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia sau executarea se face fără somaţie.



O sa scriu cateva concluzii si am rugamintea sa imi spuneti daca sunt corecte sau nu.

Contestatia la executare se face in termen de 15 zile si urmeaza sa fie stabilit cand exact incepe sa curga termenul.


Fiind vorba de o contestatie a executarii insasi (prin prescriere si perimare) ignoram varianta 1. deoarece se refera la contestarea unui act de executare.

Sarim momentan peste varianta 2 si trecem la varianta 3 care se refera la contestarea executarii insasi si aici avem variante:

- de la data cand a primit încheierea de încuviinţare a executării sau somaţia - NU A FOST PRIMITA (in adevaratul sens al cuvantului "primit" - ci doar "avizata" - teoretic. Practic nici macar atat). Atentie, se foloseste cuvantul: PRIMIT si nu COMUNICAT (care poate creea interpretari).

- de la data când a luat cunoştinţă de primul act de executare, în cazurile în care nu a primit încheierea de încuviinţare a executării şi nici somaţia

- varianta 3 nu este aplicabila;

Primul act de executare de care s-a luat cunostinta a fost infiintarea popririipe drepurile salariale.

Concluzionand: este corecta afirmatia urmatoare:

Data de la care ince sa curga cele 15 zile incepe in momentul in care s-a luat cunostinta de infiintarea popririi pe drepurile salariale deoarece nu s-a primit nici incheierea de incuviintare a executarii nici somatia.



Va multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Lucian_bz , utilizator 09:52, 24 Noiembrie 2016
Termenul curge de la afișare.
Va multumesc din nou pentru interventie.

la fel cum v-am raspuns pe celalalt topic consider ca este necesara o detaliere, o motivare a opiniei dvs. Desigur, daca aveti disponibilitatea si timpul de a o face.

Eventual as fi curios de o exemplificare din partea dvs pentru aliniatul nr. 3. Cand si cum se aplica acesta?

Un exemplu concret de situatie de genul: debittorul face sau nu face x. Executorul face y. Deci in situatia asta s-ar considera ca aliniatul 3 este aplicabil.

Este posibil, va rog?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

"primul act de executare" in interpretarea legii Rino Rino Buna ziua tuturor, O speta de care m-am lovit acum cateva zile m-a determinat sa va supun atentiei o problema de terminologie si interpretare a legii, ... (vezi toată discuția)
Contestatie la executare tardiva geo-vem geo-vem Ce sansa ori prin ce metoda, mai am sa ma opun unei executari daca am sarit din termen,si clar ar fi respinsa ca tardiva?As putea cu ocazia infiintarii popriri? (vezi toată discuția)
Proprire salariu Tisha89 Tisha89 Azi am primit mail de la ING, Banca la care am salariu, ca am o proprire de la un execuție judecătoresc în valoare de 6000 lei. În trecut am avut un card ... (vezi toată discuția)