avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere pentru copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere pentru copil

Buna ziua!
Urmeaza sa nasc a doua oara la sfarsitul anului 2016 sau inceputul anului 2017 si am inteles ca s-a schimbat legea pentru acordarea indemnizatiei pentru copil.
Eu nu pot intra ca nu am lucrat dar as vrea sa stiu daca sotul poate intra el fiind in CCC pentru primul copil pana in luna septembrie anul 2015 apoi a stat acasa pana in luna ianuarie anul 2016 cand s-a angajat si a lucrat pana in luna aprilie.
Apoi a stat iar acasa pana in luna iunie cand s-a angajat iar si lucreaza si in prezent la acest loc de munca.
Va intreb pentru ca am citit ca persoanele care, în ultimii doi ani de dinaintea naşterii copilului, au obţinut venituri impozabile timp de minimum 12 luni vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani dar nu stiu daca e ca inainte adica cele 12 luni sa fie lucrate neintrerupt.
Va multumesc si astept raspuns!
Cel mai recent răspuns: Corina271 , utilizator 11:32, 26 Noiembrie 2016
Corina271 a scris:

Buna ziua!
Urmeaza sa nasc a doua oara la sfarsitul anului 2016 sau inceputul anului 2017 si am inteles ca s-a schimbat legea pentru acordarea indemnizatiei pentru copil.
....


In acest caz :
- nasterea in decembrie 2016
Perioada eligibila pentru CCC este : ianuarie 2015 - decembrie 2016

- nasterea in ianuarie 2017
Perioada eligibila penntru CCC este : februarie 2015 - ianuarie 2017

In aceste perioade , sotul dvs trebuie sa aiba minim 12 luni in care a realizat venituri din salarii şi asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, supuse impozitului pe venit sau s-a aflat in una din situatiile asimilate mentionate in art.2 alin.5 si 6 din OUG 111/2010.

Normele de aplicare a OUG 111/2010
art.4
.....
(4) Constituirea perioadei prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se stabileşte, după cum urmează:
a) din 12 luni consecutive, în cazul în care în această perioadă se realizează fără întrerupere venituri supuse impozitului şi/sau se înregistrează una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă;
b) din 12 luni succesive, în care sunt îndeplinite condiţiile de acordare, în cazul în care în perioada de 2 ani realizarea veniturilor supuse impozitului şi/sau înregistrarea uneia sau mai multora dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă s-au produs cu întreruperi.

(5) Luna calendaristică în care s-a născut copilul sau în care s-a înregistrat una dintre situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă, indiferent de ziua din această lună în care s-a produs naşterea ori s-a înregistrat situaţia, face parte integrantă din perioada prevăzută la alin. (4).

(6) În cazul în care în luna naşterii copilului persoana îndreptăţită nu a realizat venituri supuse impozitului şi nici nu sa aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă, perioada de calcul al celor 12 luni începe cu ultima lună din cei 2 ani în care aceasta a înregistrat venituri sau s-a aflat în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţă.
Tot nu ma-ti lamurit,poate intra sau nu?
Mai pe scurt sotul ar avea 9 luni lucrate intrerupt iar in rest a fost in ccc pentru primul copil? se i-a in socoteala si ccc pentru primul copil?
Corina271 a scris:

.....
Mai pe scurt sotul ar avea 9 luni lucrate intrerupt iar in rest a fost in ccc pentru primul copil? se i-a in socoteala si ccc pentru primul copil?


Daca
- nasterea in decembrie 2016
Perioada eligibila pentru CCC este : ianuarie 2015 - decembrie 2016

- nasterea in ianuarie 2017
Perioada eligibila penntru CCC este : februarie 2015 - ianuarie 2017

Detaliati exact perioadele respective, adica cele 9 luni lucrate ... de la ... pana la ...

CCC ... de la ... pana la ...
Cele 9 luni lucrate sunt din luna ianuarie,anul 2016 pana in luna aprilie undeva pe la jumatate.
Apoi din luna iunie,anul 2016 pana acum in prezent.
Iar in ccc a intrat din luna septembrie(cand s-a nascut fetita),anul 2013 pana in luna septembrie anul 2015.
In speta, tatal copilului poate beneficia de indemnizatia pentru CCC.

Durata CCC pentru primul copil care este inclusa - ianuarie /septembrie 2015 - in perioadele mentionate de mine anterior se ia in calculul celor 12 luni egibile pentru CCC.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil andreeeeea123 andreeeeea123 Buna seara, Cele 12 luni lucrate trebuie sa fie consecutive? Voi naste in feb 2017, iar din septembrie 2015 pana in sept 2016 am avut concediu fara ... (vezi toată discuția)
Concediu si indemnizatie crestere copil radudura radudura Buna ziua, Sotia mea urmeaza sa nasca la finalul lunii Noiembrie 2017. A fost angajata pana la finalul lunii August 2016 si in prezent a primit o oferta de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de crestere a copilului danyela_ng danyela_ng Buna ziua! Sunt angajata la o firma din iunie 2015 (cu un salariu brut de 1231) iar in prezent sunt insarcinata in 4 luni.Daca imi dau demisia in luna ... (vezi toată discuția)