avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Parintii mei în vârsta de peste 70 de ani doresc sa iasa din indiviziune cu vecinii pentru a putea, spun ei, sa vand mai repede casa si sa ma bucur de mostenirea lasata:(. Ei şi-au delimitat curtea de peste 30 de ani de cea a vecinilor, asa ca nu au fost deranjati de aceasta situatie. Fiecare este cu casa lui. Si-au facut si cadastru, fiecare pe partea lui de casa si curte. Este vorba doar de teren. Problema este ca vecinii nu vor sa clarifice aceasta situatie. Ei motiveaza ca nu au suficienti bani pentru acest demers. Nu stiu daca au 300 de m de curte, in timp ce ai mei au doar vreo 50. Exista vreo cale sa ii fortam sa clarifice aceasta situatie? Va rog daca puteti sa-mi dati un raspuns pentru linistea unor oameni in varsta care isi doresc sa plece impacati ca au lasat ceva copilului lor. Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: GertrudT , utilizator 14:59, 1 Septembrie 2009
In conditiile in care nu va intelegeti pe cale pasnica, trebuie sa ii chemati i n instanta .Conform legii, numeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune.
In instanta costurile sunt mai mici si este bine sa se faca iesire din indiviziune ,pentru ca la primul termen se incheie o tranzactie si se delimiteaza propritatea fiecaruia.
chemarea in instanta presupune cumva angajarea unui avocat? Ce cheltuieli presupune acest lucru? Unii spun ca e mai scump daca ii dam in judecata...
Sunt chiar atat de costisitoare aceste taxe de iesire din indiviziune?
Multumesc mult pentru raspunsuri
Avand in vedere situatia prezentata de d-voastra, eu va sugerez sa apelati totusi la un avocat care sa va reprezinte interesele in cursul procesului pe care, cred, ar trebui sa-l promovati pentru iesirea din indiviziune.
Am si eu o problema identica cu a doamnei Gertrud, cu diferenta ca intre noi, toti proprietarii, exista intelegere.
Noi, cinci proprietari, am primit pe baza legii 247/2005, un teren , autor fiind unchiul sotului meu.In functie de gradul de rudenie, o persoana detine cea mai mare parte a acestei proprietati, trei dintre noi cate o mica portiune egala, ultima persoana o foarte mica suprafata. Proprietarul majoritar doreste ca in aceasta toamna sa facem iesirea din indiviziune, ca sa aiba drepturi depline, fara sa mai ceara acordul nostru pentru tot ceea ce ar vrea sa faca. El este inginer, specializarea pomicultura si cred ca vrea sa faca o plantatie de pomi fructiferi.
Ne-a propus iesirea din indiviziune prin actiune judecatoreasca, afirmand ca este mai ieftina decat cea notariala.
As vrea sa stiu cateva lucruri:
-e bine sa procedam asa? ce plati trebuie facute in acest caz?el spune ca nu trebuie avocat
-trebuie sa facem cadastru si intabulare pentru tot terenul, in comun,inainte de depunerea actiunii, ca sa aratam care este obiectul "de impartit" sau in timpul procesului va fi necesara o expertiza judiciara care sa arate, pe planul terenului, felul cum dorim sa-l impartim intre noi ( e un teren liber in prezent , cred ca sunt doar niste pomi)
-hotararea va cuprinde un text de genul: X detine 90%, Y detine 2%, etc. din teren sau va preciza parcelele care revin fiecaruia conform expertizei
-cand hotararea va fi transcrisa, fiecare dintre noi isi va face separat dosar cadastral si intabulare
-in final,pot sa i-l las in folosinta proprietarului majoritar si cum
Va multumesc mult pentru ca aveti rabdare sa cititi povestea mea si sa ma ajutati.Ideea e ca trebuie sa strang din timp banii necesari.
Ultima modificare: Marți, 1 Septembrie 2009
Florentina Mihaela, utilizator

Alte discuții în legătură

Ce înseamnă ,,coproprietate forțată'', și cum pot face cadastrul și întabularea terenului pe care îl dețin într-o curte cu alți 2 proprietari? iuliana_reky iuliana_reky Buna ziua, doresc sa fac cadastru si intabularea casei si terenului pe care il detin intr-o curte cu alti 2 propietari. Fiecare propietar detine casa si ... (vezi toată discuția)
Doresc sa fac cadastru si intabulare curte comuna iuliana_reky iuliana_reky Buna ziua, doresc sa fac cadastru si intabularea casei si terenului pe care il detin intr-o curte cu alti 2 propietari. Fiecare propietare detine casa si ... (vezi toată discuția)
Rectificare cadastrala bond29500 bond29500 Buna ziua!As dori sa ma lamuriti intr-o problema. In urma cu 20 de ani parintii mei au vandut 118 mp de teren din lotul de 418 mp.Pe acel teren proprietarul a ... (vezi toată discuția)