avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune promisiune bilaterala de vinzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune promisiune bilaterala de vinzare-cumparare

O batrina a incheiat o promisiune bilaterala de vinzare-cumparare pentru un apartament cumparat de ea de la stat in baza legii 112/95 (cu interdictie de instrainare10 ani-actul s-a incheiat inainte de expirarea termenului 10 ani) cu fiica sa (o donatie mascata) cu clauza ca fiica sa"din recunostinta ii va presta ingrijire materiala si morala, va suporta cheltuielile de inmormintare. Dar de 2 ani de cind batrina nu mai poate sa mai mearga sa-si faca singura cumparaturile, sa isi mai faca singura curatenie in casa, sa isi spele singura rufele fiica ei nu s-a mai dus cu lunile pe la ea, obligindu-l in mod tacit pe fiul batrinei sa aiba grija de ea. In mod repetat fiica sustine ca ea nu este obligata sa aiba grija, nu e obligata sa-i achite utilitatile, sa-i cumpere alimente, sa-i faca curatenie, intrucit nu scrie in promisiune. Ca urmare, batrina a deschis actiune de rezolutiune contract de vinzare cumparare, unde la prima instanta, desi martora batrinei a aratat ca fiica nu o ingrijeste, iar martora fiicei nu a putut sa spuna ca aceasta ii poarta de grija, prima instanta nu a admis actiunea batrinei, ba mai mult, judecatorul, in motivare se erijeaza in aparatorul piritei.(fapt ce ma determina sa ma gindesc tot mai mult la o reclamatie la CSM insotita de sentinta in copie). Una din motivatiile judecatorului este si aceea ca batrina nu a incheiat contract in forma autentica, desi era interzis de legea 112, si astfel pirita (fiica) nu era obligata la prestarea intretinerii. Este foarte ciudat sa pierzi cu dreptatea in mina , dreptate pe care o si mai dovedesti.
Astept sfaturile specialistilor in drep!
Multumesc..
Cel mai recent răspuns: barbup , utilizator 19:13, 6 Septembrie 2009
Scrie sau nu, fiica are obligatie legala de intretinere fata de mama ei.
Scrie astfel:"Se obliga sa -i asigure ingrijire materiala si morala"
~ Conținut șters la cerere ~
Avocatul e in scena de la bun inceput!
Batrana poate sa refuze sa incheie contractul de vanzare cumparare cu fiica sa, iar daca aceasta o va da in judecata va putea atunci sa formuleze aparari prin care sa dovedeasca faptul ca fiica sa nu si-a indeplinit obligatiile. Mai mult, batrana poate sa instraineze imobilul catre o alta persoana (eventual catre fiul sau) la momentul cand exira termenul de 10 ani, urmand sa se judece cu fiica sa ulterior (si din nou poate face orice aparari).
Exista mai multe posibilitati si nu stiu daca cea mai buna varianta este sa continue procesul daca a pierdut la fond intrucat daca hotararea ramane definitiva si irevocabila atunci nu va mai putea invoca apararile respective in cazul in care nu av incheia actul si se va judeca cu fiica sa.
Poate ar fi mai bine sa renunte la judecata (pentru a nu pierde dreptul) si sa vada ulterior ce poate face.
Oricum este necesar sa consulte un avocat.

Alte discuții în legătură

Contract intretinere kocs kocs Parintii mei au incheiat anul trecut un contract de intretinere cu o batrana. Aceasta le-a dat casa si terenul aferent pentru a fi intretinuta pe parcursul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune falsa? leusan leusan Ce poate face in situatia urmatoare o batrina. Batrina Mara (vecina la tara cu bunicii mei) are 90 de ani.A mostenit de la parintii ei o casa si teren ... (vezi toată discuția)
Dobandirea dreptului de proprietate nelupintea nelupintea Buna ziua. Ma confrunt cu o problema delicata, sper sa ma poata ajuta cineva. Am avut grija de o batrina care din pacate a decedat pe neasteptate, nu am ... (vezi toată discuția)