Parintii mei au incheiat anul trecut un contract de intretinere cu o batrana. Aceasta le-a dat casa si terenul aferent pentru a fi intretinuta pe parcursul vietii. Aceasta casa a fost reparata de catre tatal meu investind o suma considerabila pentru acest lucru.El a pastrat toate documnetele de la repararea casei( bonuri fiscale, facturi, etc), iar reparatiile au fost facute cu o firma specializata. Eu in calitate de fiica impreuna cu sotul meu locuim in aceasta casa impreuna cu batrana. De batrana avem grija cu totii respectiv mama, tata, eu si sotul meu. Batrana nu a fost casatorita, nu are copii, iar ca rude i-au mai ramas un var si fiicele acestuia. Intrebarea mea este daca dupa decesul parintilor mei eu voi putea intra in posesia casei?
In masura in care parintii dvs. aleg sa nu instraineze casa in timpul vietii dumnealor, prin mostenire, veti dobandi dvs. dreptul de proprietate asupra acestei locuinte. Sotul dvs. poate dobandi un drept numai daca parintii dvs. fac un testament prin care ii lasa si dumnealui o cota din casa.
Asadar, mai intai trebuie ca dreptul parintilor dvs. sa ramana intact - de exemplu, daca acestia nu ar mai presta intretinerea, batrana ar putea desfiinta contractul. Mai mult, chiar si rudele acesteia ar putea cere desfiintarea contractului daca ar considera ca nu v-ati indeplinit obligatiile de intretinere. De aceea va sfatuiesc ca pe langa prestarea in sine a intretinerii sa va preconstituiti si probe, pentru a putea dovedi ca ati prestat aceasta intretinere . Pentru aceasta e bine sa pastrati bonuri, chitante, facturi cu care sa dovediti ca ati cumparat medicamente, haine mancare...etc. e bine ca vecinii sa stie ca sunteti acoilo si ca aveti intr-adevar grija de batrana.
In etapa a doua, parintii dvs. fiind proprietari ai imobilului ar putea sa aleaga sa il instraineze - dvs. nu ii veti putea impiedica. Nu aveti acest drept.
Asadar, ladecesul parintilor dvs. veti dobandi dreptul de proprietate, in conditiile descrise mai sus.
Doar o menţiune în plus: singura rudă cu vocaţie succesorală este vărul bătrînei, fiicele acestuia fiind deja rude de gradul 5 - excluse deci de la succesiunea bătrînei, ele neputînd moşteni nici în nume propriu, nici prin reprezentare.