avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 644 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot dovedi investitiile in casa parinteasca daca ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot dovedi investitiile in casa parinteasca daca nu am pastrat chitante?

Buna ziua. Am locuit la parintii mei pana la varsta de 34de ani. Dupa terminarea liceului cand aveam 19 ani am inceput sa lucrez si de atunci si pana acum un an cand intre mine si tatal meu a aparut o situatie conflictuala si am fost nevoit sa nu mai locuiesc cu ei toate veniturile mele obtinute din salar au fost investite in proprietatea parintilor mei. Tatal meu spune ca eu nu am dreptul la nimic acolo deoarece nu am acte de proprietate, in curtea respectiva sunt doua case , un garaj si mai multe anexe , o casa mostenita de mama mea de la bunicul si cealalta facuta si cu aportul meu in mare masura. Parte cea mai complicata este ca eu nu am pastrat nici o chitanta prin care sa motivez real aportul meu la respectivele contributii aduse si v-as intreba cum s-ar putea sa mi se faca dreptate din moment ce eu am investit niste bani acolo si m-am ales cu nimica. Ce as putea face si daca in instanta as putea obtine macar despagubiri pt munca mea facuta pt ca parintii mei sa-si dea seama ca o mare parte din munca mea se afla in posesia abuziva a lor.
Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:38, 11 Aprilie 2009
Este o situatie destul de neplacuta . Daca ati fi avut acte de proprietate , cu clauza de intretinere, sau un testament ...orice alt act care sa demonstreze intentia parintilor de a nu instraina bunul in timpul vietii lor si respectiv, implicarea dvs in imbunatatirea si conservarea imobilelor, totul ar fi fost mai usor de demonstrat. Altfel....doar martorii .... e cam greu de crezut ca un judecator va admite vreo actiune pentru pretentiile dvs.
Nu e chiar asa greu de vcrezut avand in vedere ca se poate invoca impozibilitatea morala de preconstituire a unui inscris. In acest caz, se poate apela la martori sau alte mijloace de proba pentru dovedirea investitiilor.
v-as ruga daca se poate sa-mi mai dati detalii despre cum as pute dovedi imposibilitatea morala de preconstituire de ce as avea nevoie ca sa-mi dovedesc banii invastiti in acea proprietate
Imposibilitatea morala de preconstituire a unui inscris se prezuma intre rudele apropiate, deci e de-ajuns sa o invocati. Important este ca in completare sa gasiti alte probe pentru a dovedi cuantumul investitiilor, sau macar obiectul investitiilor in sine, cuantumul putand fi stabilit, la nevoie, prin expertiza. Aveti prieteni, alte rude sau oricine care sa poate atesta ca ati facut cheltuielile pe care vreti sa vi le recuperati?

NB: daca solicitati in instanta despagubiri, va trebui sa timbrati la valoare.
Acest lucru presupune o actiune in instanta si ar trebui sa invoc un art. de lege cred sau formulez ceea ce mi-ati indicat mai inainte? ma refer la cererea de chemare in judecata

Alte discuții în legătură

Transfer proprietate fara inscris presada cornelia presada cornelia In anul 1989 am cumparat casa parinteasca de la parintii mei,acestia mutandu-se in jud.Buzau.Am dat banii pe casa dar nu am luat la mana nici m,acar o chitanta ... (vezi toată discuția)
Imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris louisa louisa As dori urgent practica judiciara in situatia in care ne aflam in imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris legat de domeniul imobiliar respectiv o ... (vezi toată discuția)
Cum se pot recupera niste bani imprumutati? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu cum se pot recupera niste bani imprumutati,daca imprumutatul nu mai doreste returnarea acestora. Precizez ca ... (vezi toată discuția)