avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris

As dori urgent practica judiciara in situatia in care ne aflam in imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris legat de domeniul imobiliar respectiv o promisiune de vanzare-cumparare.
In instanta se doreste a invoca relatii de prietenie foarte stranse cu poze pentru a demonstra imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris.
Risc sa pierd apartamentul desi nu exista nici o hartie scrisa pentru aceasta promisiune.
Astept cauze asemanatoare
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:24, 4 Noiembrie 2010
nu dati suficiente date. cine vinde si cine cumpara, s-a primit deja un pret, si daca da sub ce forma. promisiunile verbale si prietenia nu sunt argumente juridice, doar actele autentice.
Un cetatean strain cumpara printr-un contract de vanzare-cumparare incheiat la notar public un imobil in val. de 120 mil.lei in anul 2000, lasa o cunostiinta sa locuiasca in imobil fara a incheia vreun act de inchiriere sau de alta forma iar in 2006 cand vrea sa-si primeasca imobilul este refuzat de persoana careia ia permis sa locuiasca in imobil motiv pt care deschide o actiune de evacuare iar cealalta parte incearca prin simulatie sa obtina imobilul argumentand ca ar fi luat marfa pe credit de la el din strainatate are o datorie de 5.121 marci ce echivaleava la data de 01.02.2000 cu 46 mil lei iar imobilul se cumpara cu 120 mil lei deci de 3 ori suma datorata dar contractul se incheie intre vanzatori si cetateanuil strain motiv pt care actiunea se simulatie este respinsa deoarece pt interpunerea de persoane ea nu apare in contractul de vanzare si nici nu exista vreun act secret incheiat intre ei iar lui ii este respinsa actiunea de evacuare intrucat nu exista un contract de inchiriere motiv pt care se deschide o actiune de revendicare imobiliara la care persoana tolerata face cerere reconventionala motivand ca se aflam in relatii de prietenie foarte stranse motiv pt. care se afla in imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris, iar in proces aduce 2 poze cum ca a stat la rudele ei cetateanul si ca a participat la diferite activitati alturi de membrii familiei ei.Mentionez ca nu exista nici un inscris nici pentru datorie nici ca a existat o promisiune ca s-ar fi angajat a ii revinde imobilul intr-o zi candva.
Acum are toate sansele sa ii ia apartamentul intrucat avocatul nu face mare lucru fiind bolnav de inima destul de grav si a vrea sa stiu ce ar fi de facut de acum inainte.Este un caz putin mai complicat motiv pt care as dori sa cunosc ceva practica judiciara in domeniu.
Imposibilitatea de ordin moral de preconstituire a unui inscris impune mult mai mult decit prezentarea unor fotografii cu membri de familie si participarea unele activitati impreuna cu acestia.Totusi, pentru a fi protejat de diverse manopere si interpretari exagerate este bine sa aveti alaturi un avocat, eventual unul care l-ar putea substitui pe avocatul Dv. bolnav.Eventual cereti acordarea de termene pina cind acesta se va insanatosi sau va desemna un avocat substituient.
Instanţa supremă s-a pronunţat în favoarea unei interpretări largi a prevederilor art.1198 C.civ., considerând că în sensul „imposibilităţii morale de preconstituire a unui înscris” trebuie apreciate ca făcând parte orice împrejurări când datorită relaţiilor ce există între părţi, pretinderea unei dovezi cu privire la un act juridic ar putea fi apreciată ca o manifestare a lipsei de încredere. Asemenea relaţii sunt cele dintre rude, prieteni, afini, soţi, colegi de muncă. Dar, indiferent în ce fel de relaţii rezidă cauza imposibilităţii morale, esenţial este ca aceasta să fie constatată, prin apreciere de la caz la caz, în raport cu calitatea persoanelor şi a circumstanţelor de fapt, temeinic verificate de instanţă şi să fie dovedită în prea-labil de către partea interesată, pentru a putea trece apoi la dovedirea cu martori a actului juridic respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revendicare imobiliara louisa louisa Am pe rolul Judecatoriei Suceava un proces de revendicare imobiliara in care reclamantul este cetatean strain si care dupa cumpararea imobilului a permis unei ... (vezi toată discuția)
Cum pot recupera banii marianpaul marianpaul am si eu nevoie de un sfat si o indrumare, cum as putea sa recuperez niste bani pe care i-am dat unui prieten pentru procurarea unei masini? problema este ca ... (vezi toată discuția)