avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot recupera banii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot recupera banii

am si eu nevoie de un sfat si o indrumare, cum as putea sa recuperez niste bani pe care i-am dat unui prieten pentru procurarea unei masini? problema este ca nu am incheiat nici un document, asta datorita faptului ca ne stiam de aproape 7 ani. cineva mi-a spus ca ii pot recupera daca depun plangere si fara sa am document, cu martori si sa specific in plangere ca nu am facut act pe baza faptului ca eram cunostinte. se poate?
Cel mai recent răspuns: marianpaul , utilizator 09:43, 16 Iulie 2008
Este posibil sa depuneti o actiune in justitie, in acest sens.
Sunt numeroase cazuri când instanţele de judecată sunt puse în situaţia să aprecieze dacă părţile au fost sau nu în imposibilitate morală de a-şi procura o dovadă scrisă. Faptul că prin art.1198 C.civ. nu se defineşte cu precizie conţinutul noţiunii „imposibilitate de procurare a unei dovezi scrise” şi se face doar o enumerare exemplificativă, a determinat instanţele de judecată să adopte soluţii neunitare în această privinţă, unele dând prevederilor textului sus-menţionat o interpretare restrictivă, altele una extensivă.
Instanţa supremă s-a pronunţat în favoarea unei interpretări largi a prevederilor art.1198 C.civ., considerând că în sensul „imposibilităţii morale de preconstituire a unui înscris” trebuie apreciate ca făcând parte orice împrejurări când datorită relaţiilor ce există între părţi, pretinderea unei dovezi cu privire la un act juridic ar putea fi apreciată ca o manifestare a lipsei de încredere. Asemenea relaţii sunt cele dintre rude, prieteni, afini, soţi, colegi de muncă. Dar, indiferent în ce fel de relaţii rezidă cauza imposibilităţii morale, esenţial este ca aceasta să fie constatată, prin apreciere de la caz la caz, în raport cu calitatea persoanelor şi a circumstanţelor de fapt, temeinic verificate de instanţă şi să fie dovedită în prealabil de către partea interesată, pentru a putea trece apoi la dovedirea cu martori a actului juridic respectiv.
De acord. In plus, consider ca este vorba despre un cvasi-contract, asa ca intra in mod expres in punctul 1 al art. mentionat de tine, Elis.
Aveti nevoie de martori care sa cunoasca natura relatiilor dintre voi, faptul ca i-ati dat bani, cat anume, pentru ce, daca v-ati inteles cu privire la returnarea sumei...

Aas face o notificare anterioara procesului pe care as folosi-o ca prezumtie... I-ar scrie pe mess sau mail despre datorie cu speranta ca va spune ceva de genul: ti-i dau, mai asteapta sau orice care sa nu nege suma si datoria.
As folosi aceste lucruri ca inceputuri de dovezi scrise.
Merge si SMS sau orice cale pe care credeti ca el ar folosi-o sa va raspunda in scris...
multumesc mult pt sfaturi si sper sa reusesc intr-un final sa-i iau.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie pentru a nu pierde dreptul de a profesa sau prin constangere axia axia ca farmacist sef am solicitat infiintarea unui punct de lucru intr-un sat in august 2008 iar in februarie 2009 vrea sa deschida patronul desi nu exista inscris ... (vezi toată discuția)
Intrebare legata de un eventual proces ietam ietam Spuneti-mi , va rog , daca pot chema pe cineva in instanta ptr. ca nu recunoaste ca i-am inapoiat 500$ , pe care trebuie sa-i scada din suma pretinsa de 2300 $ ... (vezi toată discuția)
Imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris louisa louisa As dori urgent practica judiciara in situatia in care ne aflam in imposibilitatea morala de a preconstitui un inscris legat de domeniul imobiliar respectiv o ... (vezi toată discuția)