avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cum se pot recupera niste bani imprumutati?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cum se pot recupera niste bani imprumutati?

Buna ziua!
As dori sa stiu cum se pot recupera niste bani imprumutati,daca imprumutatul nu mai doreste returnarea acestora.
Precizez ca intre imprumutator si imprumutat nu s-a incheiat niciun contract!
Se poate actiona in instanta imprumutatul?Exista un termen de prescriptie?
Pot participa ca martori mama imprumutatorului si sotia imprumutatului,ambele persoane fiind prezente in mom.in care s-au dat banii imprumutatului.
Va multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: Flavius1984 , utilizator 19:34, 29 Septembrie 2011
Puteti formula o cerere de chemare in judecata impotriva imprumutatului pentru a fi obligat la restituirea acelei sume de bani. In privinta contractului in intelesul legii civile contract inseamna acordul de vointa al partilor, acesta poate fi dovedit cu inscrisuri si cu alte mijloace de proba - interogatoriu, martori. Daca a existat o imposibilitate morala la constituirea inscrisului, contractul poate fi dovedit cu martori, interogatoriu. Nu pot depune marturie, sotul si rudele de gradul IV. De asemenea termenul de prescriptie pentru a cere restituirea este de 3 ani de la data scadentei.
Din cate stiam eu, creantele mai mari de 250 de lei (vechi, dinaintea denominarii) nu se pot dovedi cu martori, ci doar cu inscrisuri. Acum, presupun ca persoana care a dat banii n-o fi pus pe masa vreo 10.000 de euro doar pe ochii frumosi ai celui de i-a primit (fara alt fel de documente scrise, macar o chitanta de mana), ca daca a facut-o, mi-e ca toata povestea ramane la bunul simt al cetateanului care a luat banutii.
Se poate introduce o actiune in instanta, termenul de prescriptie este de 3 ani dar, repet, trebuie si ceva acte, ca altfel pot sa vin si eu sa zic ca v-am dat dvs. 50.000 euro asta primavara si-i vreau inapoi, eventual si cu dobanda (si poate aduc martori jumate din colegii de forum):))
Si in completarea celor de mai sus, trebuie sa stiti ca daca alegeti calea justitiei va trebui sa platiti anticipat o taxa de timbru la valoarea sumei pretinse, taxa pe care o veti recupera ulterior sub forma de cheltuieli de judecata (daca se va admite actiunea).
Conform dispozitiilor art.1191 Cod civil,pentru o valoare a imprumutului ce depaseste 250 lei vechi(0,025 Ron) dovada se poate face doar prin inscris autentic ori prin act sub semnatura privata,nicidecum cu martori.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Septembrie 2011
ContSters145448, utilizator
Daca a existat o imposibilitate morala la preconstituirea inscrisului care decurge din raporturile de rudenie, afini, prieteni, contractul poate fi dovedit si cu alte mijloace de proba ( art.1198 C.civ).

Alte discuții în legătură

Speta-urgent!!!!!!!!!!!!!!! feroz feroz Reclamanta R l-a chemat in judecata pe fratele sau paratul P solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligat paratul SA-I RESTITUIE ... (vezi toată discuția)
Recuperare bani împrumutați acghenea acghenea Soția mea a împrumutat o ruda cu o suma destul de mare pe încredere. Fără contract sau ceva scris la mână. Cand a început sa ii ceară din bani ... (vezi toată discuția)
Imprumut Fedora Fedora Sunt la primul mesaj. Daca am postat unde nu trebuie imi cer scuze. In august 2008 dupa ce m-am despartit de sotul meu, inaintand si o cerere de divort, ... (vezi toată discuția)