avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 585 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... speta-urgent!!!!!!!!!!!!!!!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

speta-urgent!!!!!!!!!!!!!!!

Reclamanta R l-a chemat in judecata pe fratele sau paratul P solicitand instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa fie obligat paratul SA-I RESTITUIE suma de 2000euro reprezentand banii cu care paratul a fost imprumutat de catre reclamanta. prin cererea de chemare in judecata introdusa la 1.11.2005, reclamanta a aratat ca imprumutul a fost acordat la data de 4.05.2001 cand cei doi s-au intalnit la nunta unei verisoare.suma trebuia restituita un an mai tarziu. a mai precizat reclamanta ca nu are un inscris pt dovedirea pretentiilor sale dar ca la acordarea imprumutului au fost de fata mama celor doi si un prieten.reclamanta a mentionat deasemenea ca a plecat in strainatate la data de 10.07.2002 unde intrucat a accidentat un pieton a executat o pedeapsa privativa de libertate de 3 ani incepand cu data de 3.06.2003.s-a intors in tara pe 30.10.2005 si a introdus prezenta actiune.paratul a formulat intampinareprin care a solicitat respingerea actiunii ca nefondata pt urm. motive:
-in primul rand reclamanta nu are cum sa-si dovedeasca pretentiile deoarece intre parti nu s-a incheiat un inscris ori in conformitate cu dispozitiile articolului 1/1991 din Codul Civil -orice act juridic al carei obiect depaseste suma de 250 lei nu poate fi dovedit decat prin inscris
-in al doilea rand paratul a aratat ca actiunea reclamantei este prescrisa
intrebari:
1.este sau nu admisibila proba cu martori in speta de fata?argumentati
2.in eventualitatea in care este admisibila aceasta proba -aratati cine poate fi ascultat ca martor si de ce?argumentati
3.este sau nu actiunea reclamantei prescrisa?argumentati
4.ce va hotari instanta?argumentati
Ultima modificare: Marți, 27 Decembrie 2005
feroz, utilizator
Cel mai recent răspuns: gia1ok , utilizator 19:58, 28 Decembrie 2005
:)
1. Este admisibila proba cu martori fiind o situatie derogatorie de la regula speciala instituita de art. 1191cod civ.si anume cea prev de art. 1198 cod civ. Date fiind rel de rudenie dintre cei doi nu era necesar sa se incheie un act " ad probationem".
2. Actiunea nu este prescrisa intrucat a intervenit o cauza ce a intrerupt cursul prescriptiei ( executarea pedepsei privative de libertate)
3. In general, mama celor doi nu poate fi ascultata ca mator, fiind ruda cu acestia, insa in situatia in care paratul nu se opune aceasta poate fi ascultata. Prietenul prezent la inmanarea sumei de bani poate fi ascultat ca martor si orice alte pers care nu sunt ingraditre de lege si cunosc amanunte legate de litigiu.
4. Cred ca instanta ar trebui sa respinga exceptia prescrierii dreptului la actiune, sa admita probele testimoniale si sa pronunte o hotarare in consecinta.
...acesta nu este un caz de intrerupere de prescriptie ci de suspendare...:">...
:">
1. Consider ca in cauza sunt incidente disp art.1191 Cod civ si nu ale art.1198 Cod civ. Art.1198 prevede cazurile in care creditorul nu a avut posibilotatea de a procura sau conserva o dovada scrisa, cazul de fata neinscriindu-se intre cele expres si limitativ prevazute de art.1198
2. Actiunea nu este prescrisa, cursul prescriptiei fiind suspendat daca si in masura in care se afce dovada imposibilitatii introducerii actiunii inauntrul termenului de 3 ani (dovada executarii pedepsei privative de libertate)
3.Mama nu poate fi martor, indiferent daca paratul este sau nu de acord. Ascultarea rudelor pana la gradul 4 inclusiv fiind posibila numai in anumite cazuri.Prietenul poate fi ascultat.
tocmai art. 1198 prevede sit de exceptie cand se poate admite proba cu martori (imposibilitatea morala de preconstituire a unei probe scrise).
Nu pot fi ascultate rudele si afinii pana la gradul 3 inclusiv.Insa tot 189 procedura civila spune ca partile pot conveni expre sau tacit sa fie asdcultati si acestia.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se pot recupera niste bani imprumutati? cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua! As dori sa stiu cum se pot recupera niste bani imprumutati,daca imprumutatul nu mai doreste returnarea acestora. Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Pensie de intretinere - probe tanase_78 tanase_78 intrun proces in care eu sunt parat si am cerut proba cu martori si inscrisuri pot chema ca martor pe mama mea si atasa la dosar ca inscris o scrisoare pe care ... (vezi toată discuția)
Imprumut Fedora Fedora Sunt la primul mesaj. Daca am postat unde nu trebuie imi cer scuze. In august 2008 dupa ce m-am despartit de sotul meu, inaintand si o cerere de divort, ... (vezi toată discuția)