avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... mansardare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

mansardare

Buna seara,
Va rog sa-mi spuneti care-i baza legala care reglementeaza construirea de mansarde la bloc de 4 etaje +parter
Mentionez ca nu doresc mansardare dar toti proprietrarii doresc si chiar fac presiuni pentru construire chiar s-a ajuns la o notificare din partea unei case de avocatura.
Ce sanse am de castig am daca se ajunge in instanta?
Multumesc!
Rodica

Cel mai recent răspuns: Adrian-M , utilizator 15:29, 30 Noiembrie 2016
Baza legala o constituie acordul notarial al tuturor proprietarilor de a ceda cota parte in favoarea constructorului
De regula in cadrul asociatiilor de proprietari regula este ca minoritatea se supune majoritatii,dar daca aveti motive intemeiate nu sunteti obligat sa dati acordul pentru mansardare
Posibil ca cel interesat pentru mansardare sa incerce diferite stratageme pentru a va determina sa dati acordul
In cazul in care se ajunge in instanta aveti dreptul sa va impuneti punctul de vedere sa precizati dezavantajele eventualei modificari dorite de majoritatea locatarilor
ynocentta a scris:

regula este ca minoritatea se supune majoritatii,dar daca aveti motive intemeiate nu sunteti obligat sa dati acordul pentru mansardare



Cu tot respectul, dar in aceasta situatie este o aberatie.Dreptul la proprietate este garantat prin constitutie. Construirea unei mansarde nu este similara cu schimbarea geamurilor pe casa scarii. Afecteaza proprietatea indivisuala schimbarea formei constructive si a suprafetelor detinute la comun.

@rodicavg
Nu va lasati intimidata. Nu au nicio sansa in instanta..
Pierdeți timp și bani apelând la avocați. (Sigur nu o să le placă postarea mea și poate o vor cenzura). Legea 50/1991 reglementează regimul construcțiilor. În cazul mansardării obligatoriu este o expertiză tehnică din care să rezulte dacă este posibilă mansardarea din punct de vedere al capacității portante și al stabilității construcției. Chiar dacă sunteți cu toții de acord și sistemul de rezistență nu suportă nu se poate executa o mansardă.
ausfahrt a scris:

ynocentta a scris:

regula este ca minoritatea se supune majoritatii,dar daca aveti motive intemeiate nu sunteti obligat sa dati acordul pentru mansardare



Cu tot respectul, dar in aceasta situatie este o aberatie.Dreptul la proprietate este garantat prin constitutie. Construirea unei mansarde nu este similara cu schimbarea geamurilor pe casa scarii. Afecteaza proprietatea indivisuala schimbarea formei constructive si a suprafetelor detinute la comun.

@rodicavg
Nu va lasati intimidata. Nu au nicio sansa in instanta..


Cu intentie ati postat doar fragment din raspunsul meu?
Eu am precizat concret
De regula in cadrul asociatiilor de proprietari regula este ca minoritatea se supune majoritatii,

aspect sustinut si probat cu disp L nr 230/2007
Art. 12
Zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul intre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. Zidurile dintre apartamente
sau spatii si proprietatea comuna, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii, pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor
si a autorizatiei de modificare a constructiei eliberate de autoritatea publica locala.

Art. 24


(4) Hotararile adunarii generale a asociatiei de proprietari sunt obligatorii si pentru proprietarii din condominiu care nu au fost prezenti la adunarea generala, precum si pentru proprietarii care nu sunt membri ai asociatiei de proprietari.
Adrian-M a scris:
Pierdeți timp și bani apelând la avocați.

Cititi cu atentie si observati ca nu apeleaza la instanta si avocati cele ce nu este de acord cu mansardarea ci cei care vor sa-l oblige sa-si dea acordul.
Sigur nu o să le placă postarea mea și poate o vor cenzura

Nu va cenzureaza nimeni dar raspundeti la subiect si nu pe langa. Dovada ca sunteti pe langa subiect este ceea ce spuneti:
În cazul mansardării obligatoriu este o expertiză tehnică din care să rezulte dacă este posibilă mansardarea din punct de vedere al capacității portante și al stabilității construcției. Chiar dacă sunteți cu toții de acord și sistemul de rezistență nu suportă nu se poate executa o mansardă.

De unde stiti ca nu s-a facut o documentatie, expertiza, proiect...? Utilizatorul ne intreaba despre legalitatea pozitiei sale, de legaitatea refuzului sau...

Alte discuții în legătură

Cum as putea rezolva problema? bya-myk bya-myk am un apart. la et. 4.acum 1 an am acoperit deasupra apart. meu pe cheltuiala mea=28 mil.imi ploua in continuare in apart.,pe hol,bucatarie si baie.efectiv nu ... (vezi toată discuția)
Mansardare lineax lineax Buna ziua, va rog sa-mi spuneti cum pot sa combat acest fenomen. Locuiesc intr-un bloc care a fost dat in folosinta acum 12 ani, in toti acesti ani, ... (vezi toată discuția)
Mansardare bloc doar o scara lirang lirang Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje care are 4 scari, de curand s-a inceput mansardarea blocului doar la una dintre scari, cea pe care locuiesc si eu pt ca pe ... (vezi toată discuția)