avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cum se plateste, practic, pensia de intretinere?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cum se plateste, practic, pensia de intretinere?

Buna ziua,

Revin cu o intrebare referitoare la plata efectiva a pensiei de intretinere minor. In acest moment eu ca si tata ar trebui sa platesc urmatoarea pensie, dupa cum a precizat instanta:

Majorează pensia de întreţinere stabilită prin convenţia de divorţ nr. .......din data de ............... în sarcina reclamantului şi în favoarea minorei .........., de la suma de ........ lei lunar, la cota de 1/4 din venitul net lunar realizat de reclamant (în prezent, suma de ............ lei), de la data introducerii cererii şi până la majoratul minorei.

Intrebarile mele sunt:

- plata pensiei de intretinere se poate realiza direct spre beneficiul copilului? adica sa nu mai platesc mamei toata suma, ci doar o diferenta: de ex, cu o parte din pensia de intretinere sa platesc gradinita (partea mea), cu o alta suma sa platesc un optional la gradinita si sa-i virez mamei copilului diferenta care va ramane din pensie.

- este considerata aceasta modalitate de plata - plata in natura?

- este legal daca procedez astfel? sau trebuie sa virez toti banii direct in contul mamei copilului?

- de la data introducerii cererii si pana in momentul de fata a trecut aproape 1 an, diferenta de calcul ref la pensie - se poate plati in rate sau trebuie platita toata o data?

- valoarea exacta a pensiei se calculeaza 1/4 din venitul net lunar sau din suma pe care mi-a precizat-o instanta ((în prezent, suma de ............ lei)? pentru ca sunt luni cand am un salariu mai mare pt ca, de ex, am avut concediu medical cu 100% si atunci venitul net lunar e mai mare decat a precizat instanta.


Va multumesc pentru ajutor!
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2016
CostinIancu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 20:20, 29 Noiembrie 2016
Pensia nu se poate majora decât în sumă fixă, și PUNCT. <> Așa e ARITMETICA`!!
Cota procentuală presupune fluctuații ca pe orice piață, venitul putând scade la un anumit moment și cu 25-50%, sau până la limita minimă admisă de lege.
Luna asta poți avea net 2000, iar luna viitoare 1500.

Depuneți la instanță o cerere de lămurire dispozitiv, prin care solicitați ca instanța să lămurească toate aceste lucruri.
Este greșită formularea instanței prin termenul "Majorează LA 1/4 din venituri".
Prin stabilirea în cotă procentuală, pensia poate să și crească, DAR la fel de bine poate să și scadă sau să se mențină constantă.
E greșit și neprofesionist termenul folosit de instanță: "Majorează de la suma xy, la 1/4".
Din punct de vedere aritmetic e o prostie pe care nici un școlar de clasa a 4-a nu o poate face.
`
Corect este: <<STABILEȘTE plata pensiei în cotă procentuală de 1/4 în sarcina......, și în beneficiul.......>>
`
În NATURĂ nu e prevăzut din păcate în hotărârea instanței.
Ultima modificare: Marți, 29 Noiembrie 2016
Dapix, utilizator
Da, aveti perfecta dreptate in ceea ce spuneti si voi cere oricum lamurire instantei si de unde mi-a socotit "în prezent, suma de ............ lei" care le-a iesit mai mare decat venitul meu lunar net (probabil ca mi-au socotit si concediul medical desi pe adeverinta s-a specificat f clar ca atunci cand e salariul mai mare e din cauza concediului medical!).

Chiar si asa diferenta intre suma fixa pe care o plateam si cat ar reiesi acum cu 1/4 din salariul pe care l-au pus ei e f mica.

Deci, punctual, se calculeaza 1/4 din venitul net lunar pe care il voi avea sau din suma pe care ei au precizat-o deja?

la cota de 1/4 din venitul net lunar realizat de reclamant (în prezent, suma de ............ lei)


Si se plateste diferenta retroactiv "de la data introducerii cererii"?

Multumesc,



Art. 728 Cod procedură civilă

Limitele urmăririi veniturilor băneşti

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

Deci se calculează 1/4 din venitul net lunar, uneori mai mare, alteori mai mic.
Trebuie să vă calculaţi veniturile din intervalul de la data introducerii cererii până la zi, calculaţi 1/4 din suma rezultată, scădeţi contribuţia dvs. plătită în acel interval şi plătiţi când aveţi din ce sau cum vă înţelegeţi cu mama copilului.

@Martonze - pai asta ziceam ca instanta mi-a cerut adeverinta de venit pe ultimele 6 luni si apoi in sentinta a pus si o suma - în prezent, suma de ............ lei - la suma precizata de instanta raportez 1/4?

da, platesc de la data introducerii cererii - dar se poate plati in rate, daca instanta nu a dispus altfel?

CostinIancu a scris:

Si se plateste diferenta retroactiv "de la data introducerii cererii"?

Dacă în anumite luni calendaristice, sau în toate, există vreo diferență între suma deja plătită, și 25% din NET-ul primit pe nota de plată, în aceste condiții se plătește diferența, calculat separat pentru fiecare lună calendaristică în parte.
`
Este cea mai cinstită și corectă varianta de stabilire în cotă procentuala, dar formulat corect expresiv.
Constat că o parte dintre judecători și grefieri, ar trebui trimiși obligatoriu la cursuri de limba română și aritmetică.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara ramona_1984 ramona_1984 Buna ziua, Sunt divortata de 4 ani, in urma divortului copilul a ramas la mine si fostul sot a fost obligat la plata unei pensii de intretinere, in cuantum de ... (vezi toată discuția)
Întrebări pensie de întreținere bijou8 bijou8 Buna ziua, Am urmatoarele intrebari legate de plata pensiei alimentare: 1.Daca tatal nu are serviciu este obligat la plata unei pensii de 1/4 din salariul ... (vezi toată discuția)
Pensia de întreþinere relu30 relu30 se poate solicita , conf.Noului Cod, micsorarea pensiei de intretine ? EX. platesc o pensie de intretinere de 1/4 din salariu + diferentele de la deschiderea ... (vezi toată discuția)