avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia de întreþinere
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia de întreþinere

se poate solicita , conf.Noului Cod, micsorarea pensiei de intretine ?
EX. platesc o pensie de intretinere de 1/4 din salariu + diferentele de la deschiderea actiunii.Salariul meu este de 2000 de lei din care mi se retin 1000
Din 1000 platesc roate contractate la banci anterior actiunii,prin urmare mie nemairamanandu-mi nimic. Imprumuturile le platesc personal neexistand o poprire, la serviciu mi se retine , chipurile corect, jumatate din venit, netinandu-se cont si de celelalte datorii. Mama a prezentat acte din care rezulta ca are un venit de 4000 de lei , insa banuiesc ca sunt insuficienti pentru cresterea copilului. Oare, eu nu mai am dreptul la viata?.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 20:12, 6 Decembrie 2011
Puteti incerca sa cereti in instanta scadrea pensiei dar trebuie sa intelegeti ca majoritatea judecatorilor inca au mentalitatea deja cunoscuta si este posibil sa va respinga cererea.

relu30 a scris:

Mama a prezentat acte din care rezulta ca are un venit de 4000 de lei , insa banuiesc ca sunt insuficienti pentru cresterea copilului. Oare, eu nu mai am dreptul la viata?.


Ce legatura are salariul mamei cu ceea ce ii datorati Dvs., copilului, in calitate de tata?:confused: Este normal sa vi se retina diferenta de bani, este un drept al copilului. Nu al mamei stimate domn. De ce puneti problema asa? Daca mamica nu avea servici, tot astfel gandeati?

Cine a spus ca nu aveti dreptul la viata? Insa traiul ni-l facem fiecare, in functie de posibilitatile materiale.

Alex, la ce tip de mentalitate te referi mai sus? Si ce ar putea reduce judecatorii? Cuantumul lunar al pensiei de intretinere?
Legea spune ca pensia de intretinere se stabileste conf. necesitatile minorului si ale parintelui. Obiceiul judecatorilor este de a acorda suma maxima posibila (adica 1/4) si nu iau in calcul nici necesitatile parintelui si nici ale minorului.

Cota de 1/4 din venitul parintelui este cota maxima si instanta poate si trebuie sa stabileasca cuantumul in functie de necesitatile copilului cat si ale parintelui.


Art. 527. -
(1) Poate fi obligat la întreținere numai cel care are mijloacele pentru a o plăti sau are posibilitatea de a dobândi aceste mijloace
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datorează întreținerea se ține seama de veniturile și bunurile acestuia, precum și de posibilitățile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute în vedere celelalte obligații ale sale.

Art. 529. -
(1) Întreținerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere și cu mijloacele celui care urmează a o plăti.
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii
(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat.

Art. 530. -
(1) Obligația de întreținere se execută în natură, prin asigurarea celor necesare traiului și, după caz, a cheltuielilor pentru educare, învățătură și pregătire profesională
(3) Pensia de întreținere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui care datorează întreținere. Dispozițiile art. 529 alin. (2) și (3) rămân aplicabile.

Art. 531. -
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei
(2) Pensia de întreținere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcție de rata inflației.

Art. 532. -
(1) Pensia de întreținere se datorează de la data cererii de chemare în judecată
(2) Cu toate acestea, pensia poate fi acordată și pentru o perioadă anterioară, dacă introducerea cererii de chemare în judecată a fost întârziată din culpa debitorului.

Art. 533. -
(1) Pensia de întreținere se plătește în rate periodice, la termenele convenite de părți sau, în lipsa acordului lor, la cele stabilite prin hotărâre judecătorească
(3) De asemenea, părțile pot conveni sau, dacă sunt motive temeinice, instanța de tutelă poate hotărî ca întreținerea să se execute prin plata anticipată a unei sume globale care să acopere nevoile de întreținere ale celui îndreptățit pe o perioadă mai îndelungată sau pe întreaga perioadă în care se datorează întreținerea, în măsura în care debitorul întreținerii are mijloacele necesare acoperirii acestei obligații.

Restituirea întreținerii nedatorate
Art. 534. - Dacă, din orice motiv, se dovedește că întreținerea prestată, de bunăvoie sau ca urmare a unei hotărâri judecătorești, nu era datorată, cel care a executat obligația poate să ceară restituirea de la cel care a primit-o sau de la cel care avea, în realitate, obligația să o presteze, în acest din urmă caz, pe temeiul îmbogățirii fără justă cauză.



Ambii parinti trebuie sa contribuie la cresterea si educarea copilului ce a rezultat din relatia lor. Obligatia de intretinere este o obligatie legala pe care dumneavoastra trebuie sa o respectati indiferent de celelalte probleme pe care le aveti. Trebuie sa stiti faptul ca si prin noul cod civil tot o patrime din venitul net trebuie sa platiti conform art. 529. Insa exista art. 531 potrivit caruia daca apare o schimbare cu privire la mijloacele celui care presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, poate mari sau micsora pensia, sau poate hotari incetarea platii, raportat la imprejurari. Nu pot insa sa va precizez daca in situatia dumneavoastra instanta de tutela ar admite o astfel de cerere. In plus, ar trebui sa solicitati ca pensia sa fie stabilita in suma fixa si nu in cota procentuala, raportat la prevederile art. 530, alineat 3, pentru ca daca ramane in cota procentuala din venitul net, inseamna ca veti plati aceeasi suma ca si pana acum.

Problema dumneavoastra e delicata si stim ca doriti binele copilului dumneavoastra insa aveti dificultati financiare care va imping sa ne adresati aceasta intrebare.
Va multumesc si eu pentru raspunsuri, stimati colegi.:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere cota pensie întreținere carolmihai carolmihai Buna ziua, am fost obligat de instanța sa achit o pensie in cota de 25% din salarul minim pe economie ptr cei 2 minori. După divorț m-am ... (vezi toată discuția)
Pensionar platitor sau nu de pensie de intretinere ralu_2008 ralu_2008 in situatia in care cel care datoreaza pensie de intretinere se pensioneaza, mai este obligat sa plateasca pensie de intretinere copilului sau major care isi ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere claniros7 claniros7 Buna seara, Va rog sa-mi spuneti cum sa procedez... Am o sentinta pentru stabilire pensile intretinere ....instanta mentioneaza ca veniturile din orele ... (vezi toată discuția)