avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 882 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drept de proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drept de proprietate

Buna ziua .
In urma cu 20 de ani, in 1989, tatal meu a cumparat o gradina situata langa gradina noastra . Cand a cumparat gradina a facut doar o foaie de mana semnata de 2 martori.Acum vrea sa perfecteze actele dar are unele probleme cu urmasii celei de la care a cumparat gradina. Intrebarea mea este daca e adevarat ca dupa 20 de ani se poate trece pe numele tau, in cazul asta gradina, si fara acordul urmasilor? Am inteles de la cineva ca dupa 20 de ani acest lucru se poate daca cei care au vandut nu au cerut nimic.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 11:55, 2 Septembrie 2009
se poate incerca sa se obtina o hotarire judecatoreasca care sa tina loc de contract de vinzare cumparare.
Este posibil dar numai pe cale judecatoreasca.
Avand in vedere ca foloseste poate neantrerupt acea suprafata de teren are sanse de castig, dar numai sub indrumarea unui avocat.
Poate fi invocata uzucapiunea .(posesia de buna credinta, si existenta acestei chitante de mana sunt elemente care pot fi retinute de catre instanta de judecata in vederea constatarii prescriptiei achizitive)
Uzucapiunea de 20 de ani are aplicabilitate doar intr-o anumita zona din tara si doar cu conditia ca proprietarul tabular sa fie mort de cel putin 20 de ani. Se poate insa incerca obtinerea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de instrainare. Imprejurarea ca mostenitorii s-au razgandit si nu mai sunt de acord cu vanzarea facuta de autorul lor nu are pana la urma relevanta decat in ceea ce priveste atitudinea fata de cuvantul dat.
Intrucat nu indepliniti conditiile cerute de lege pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiunea scurta, puteti solicita instantei sa pronunte o hotarare care sa tine loc de act de vanzare-cumparare, in baza chitantei de mana care poate fi privita ca o promisiune de vanzare-cumparare pe care mostenitorii sunt obligati sa o respecte.

Alte discuții în legătură

Problema mare bad_sonia bad_sonia am si eu o intrebare in urma cu multi ani bunici mei au cumparat o casa la curte si ulterior a luat cu chirie un teren din spatele curtii de la o persoana care ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)
Mod de dobandire a proprietatii Lucian27 Lucian27 Buna ziua, Am cumparat un imobil, teren si constructie in 1980. Vanzatorul a decedat in 1987,iar imobilul meu a intrat in patrimoniul statului, in calitate ... (vezi toată discuția)