In urma cu aprox 3 luni, o cunostinta s-a ales cu arsuri grave pe membrele inferioare cauzate de explozia unui recipient cu benzina in timpul procesului de sudura. Dupa 3 luni de chin si durere, persoana a decedat lasand acasa 2 copii in varsta de 10, respectiv 15 ani. Firma angajatoare a platit familiei ajutorul de inmormantare in valoare de aprox 3000 lei. Avand in vedere ca a fost inregistrat la ITM accident de munca, va rog sa-mi spuneti dc angajatorul are vreo obligatie fata de familia decedatului si ce masuri ar trebui intreprinse pentru a solicita indeplinirea acestora. Va multumesc anticipat si sper sa existe un cadru legal care sa ajute acesti copii amarati de pierderea tatalui si de greutatile ce ii asteapta
Dupa ce ITM-ul va intocmi dosarul de cercetare a accidentului mortal de munca asiguratorul (casa de pensii) va acorda o despagubire de 4 salarii medii brute. familiei (in jur de 10000 lei) si va acorda copiilor pensie de urmas pana la varsta de 16 ani; sau
dacă isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani. Daca sotia nu este angajata va primi un ajutor financiar timp de 6 luni, ceva in jur de 600 de lei.
Legea nr. 346/ 2002 republicata in 2009 privind asigurarea obligatorie a firmelor pentru AM si BP mentioneaza:
-art.18 Asiguraţii sistemului de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale au dreptul la următoarele prestaţii şi servicii:
a) reabilitare medicală şi recuperarea capacităţii de muncă;
b) reabilitare şi reconversie profesională;
c) indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă;
d) indemnizaţie pentru trecerea temporară în alt loc de muncă şi indemnizaţie pentru
reducerea timpului de muncă;
e) compensaţii pentru atingerea integrităţii;
f) despăgubiri în caz de decea;
g) rambursări de cheltuieli.
-art.49 (1) Asigurătorul acordă rambursări de cheltuieli în următoarele situaţii:
a) transportul de urgenţă, în cazuri temeinic justificate, când salvarea victimei impune
utilizarea altor mijloace decât cele uzuale;
b) confecţionarea ochelarilor, a aparatelor acustice, a protezelor oculare, în situaţia în care
acestea au fost deteriorate în urma unui accident de muncă soldat cu vătămări corporale;
c) în cazul aplicării dispozitivelor medicale implantabile prin intervenţie chirurgicală în
vederea recuperării deficienţelor organice, funcţionale sau fizice cauzate de accidente de
muncă şi boli profesionale.
(2) Costurile suportate de asigurător sunt destinate să asigure recuperarea funcţionalităţii
organismului celui asigurat, iar cuantumul acestora se va stabili anual prin decizie a
preşedintelui CNPAS.
De regula, firmele incheie asigurari de accidente cu firme de asigurari, nominal (pentru toti angajatii) sau pentru un numar de .... angajati. In cazul producerii unui AM, firma incaseaza asigurarea, care in mod normal ar trebui sa ajunga la urmasii victimelor. Intrebati in scris, cu nr. de inregistrare/ data daca exista o astfel de asigurare si solicitati raspuns scris.
Prin PV de cercetare a AM se vor stabili de catre ITM cauze si responsabilitati pentru producerea evenimentului. Trebuie avut in vedere faptul ca pot fi retinute responsabilitati inclusiv in sarcina victimei AM.
PV de cercetare va fi trimis la parchet care va deschide o ancheta penala. In cursul cercetarii penale, procurorul/ politaiul anchetator vor intreba urmasii victimei daca se constituie parte civila, dupa caz, impotriva persoanelor responsabile si/ sau a firmei. Ca parte civila constituita, urmasii victimelor pot cere daune materiale si/ sau daune morale de la cei responsabili de producerea evenimentului. Cercetarea penala si procesul penal/ civil pot fi de durata si urmasii victimei vor avea nevoie de avocat.
Ajutorul de inmormantare de 3000 lei a fost acordat de catre firma, probabil, conform prevederilor din contractul colectiv de munca incheiat la nivel de firma.