avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Situatie de Furt: nelamuriri
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Situatie de Furt: nelamuriri

Buna ziua,

Sunt psiholog si am nevoie urgenta de o lamurire din partea unui profesionist in legatura cu situatia unui client de-al meu.

Clientul pentru care ma interesez este o domnisoara de 23 de ani care, simtindu-se extrem de trista si panicata in legatura cu situatia ei financiara de la momentul respectiv, in luna martie (2016), a ajuns sa fure niste obiecte vestimentare dintr-un hypermarket Carrefour din tara.
In acelasi timp a cumparat si cateva alimente pe care le-a platit la casa. Dupa ce a achitat alimentele, a fost asteptata la iesirea din magazin de doi domni care i-au comunicat ca a fost vazuta pe camera furand si ca trebuie sa mearga cu ei intr-o incapere de langa magazin. Acolo i-a fost controlata geanta si au fost gasite asupra ei bunuri vestimentare in valoare de 400 RON.

Clienta mea a fost amenintata cu bataia si cu inchisoarea de catre cei care au prins-o furand, a fost filmata, i-a fost amenintata familia, i s-a vorbit execrabil, lucruri care au determinat-o pe clienta mea sa aiba atacuri de panica. A inceput sa planga, rugandu-i pe cei care au prins-o furand sa o ierte deoarece are o scoala de terminat, este la prima abatere pe care o regreta nespus si pe care nu o va mai repeta. Le-a spus angajatilor ca va plati bunurile furate, chiar dublul valorii lor, chiar daca banii pe care ii avea erau destinati traiului pe 2 luni si platirea unor taxe la facultate.

Dupa ce angajatii hypermarketului au dat telefoane la superiori, i-au cerut clientei mele datele din buletin si i s-a intocmit acesteia o fisa (la care s-au adaugat etichetele rupte de clienta mea inainte sa fure acele haine), a fost chemata politia, dar clienta mea a fost lasata sa plateasca contravaloarea bunurilor furate (clienta nu mai are bonul emis). Cei care au prins-o furand s-au mai "inmuiat" vazand ca fata era sincera, politicoasa si disperata, spunandu-i sa nu-si faca griji ca va fi dusa la sectia de politie (pentru ca asa e procedura), dar ca nu va pati nimic.

Clienta mea a fost dusa la sectie de catre 3 domni politisti foarte binevoitori, care i-au luat amprentele, datele din buletin si care i-au spus ca nu va pati nimic, cazierul ii va ramane curat, doar sa nu mai repete fapta din acea zi.

Au trecut atatea luni de la savarsirea faptei si clienta mea nu a mai auzit nimic legat de acel incident, dar a ramas cu o spaima si cu atacuri de panica crezand ca intr-o zi fapta aceea necugetata se va intoarce intr-un fel impotriva ei. Aceasta spaima se datoreaza si faptului ca aceasta clienta a citit undeva ca partea vatamata poate alege sa depuna plangere penala impotriva faptasului chiar si dupa 8 ani de la savarsirea faptei.

Vreau sa o ajut si sa o linistesc pe clienta mea, dar am nevoie de informatii de specialitate din acest domeniu si va rog mult sa ma ajutati in acest sens. I se mai poate intampla ceva clientei mele dpdv penal?

Si inca o intrebare: pentru cat timp (aproximativ) stiti ca se pastreaza inregistrarile video din hypermarket cand exista un incident?

Va multumesc anticipat si va doresc o zi placuta in continuare!

QuestionMan
Buna ziua,

Daca vreti sa va ajutati cu adevarat clienta, mai bine ii recomandati sa vorbeasca direct cu un avocat care ii poate analiza cu atentie cazul concret si care o poate linisti (mai mult decat ati putea dvs. din punct de vedere al experientei juridice).

In principiu nu ar avea de ce sa o mai caute organele de cercetare penala, insa se poate face o cerere pentru a verifica daca exista intr-adevar un proces penal impotriva clientei si care este stadiul solutionarii lui.

Pentru cercetarea infractiunii de furt nu este necesara plangerea partii vatamate, intrucat pentru o astfel de infractiune statul (prin organele de cercetare penala) este indreptatit sa exercite actiunea penala pentru a asigura protectia drepturilor cetatenilor.
S-a intocmit dosar penal, o sa fie chemata probabil pentru declaratii. Avand in vedere situatia de fapt descrisa este posibil sa se dispuna o solutie de renuntare la urmarire penala.
Va multumesc frumos pentru raspunsul atat de rapid! Daca s-a verificat (on-line) existenta unui proces/dosar penal si acesta nu exista, se poate crea unul ulterior (in viitor)?
Mentionez si faptul ca tocmai am discutat cu clienta si ea si-a scos cazierul in luna iulie (2016), la cateva luni dupa incidentul descris, si cazierul este curat. Inca se mai poate modifca starea cazierului ei?
Dosarele penale aflate in faza de UP nu se pot verifica online.

Alte discuții în legătură

"furt" hypermarket sorin1992 sorin1992 Buna Ziua.Am fost acuzat eu si niste prieteni pe nedrept ca am furat din hypermarket Real si as dori sa stiu, daca, nu am iesit cu nimica din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! ieri am fost intr un magazin din mall, mai exact h&m, ... Diannnn3678 Diannnn3678 Buna ziua! Ieri am fost intr un magazin din Mall, mai exact H&M, de unde am furat niste produse vestimentare, la ieșirea din magazin alarma a pornit, in ... (vezi toată discuția)
Furt Daniel29999 Daniel29999 Buna seara. Fratele meu a fost prins furand din magazin in Franta. A furat dintr un magazin alimentar si suma toatala a produselor a fost de 18 euro. A fost ... (vezi toată discuția)