avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... daune morale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

daune morale

pana la ce suma se ridica daunele morale care se cer cand se aplica codul penal art 182 al.2?am fost diagnosticata cu fractura de timpan in urma unei lovituri primite,si vreau sa cer daune insa nu vreau sa exagerez cu o suma prea mare.Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: yiilmazz , utilizator 12:48, 31 Octombrie 2011
Un 8000-10.000 lei e rezonabil, iar in situatia in care e prea mult instanta va va admite in parte pretentiile.Oricum dvs ar trebui sa va pretuiti suferinta prin care ati trecut. Plus ca aceste despagubiri cam difera de la o instanta la alta...ar trebui sa consultati un avocat din orasul dvs.

Cu stima
av. Gheorghe Alexandru
Am vazut daune morale solicitate in dosar de vatamare corporala din culpa de 100.000 lei. Iar instanta a acordat , undeva pe la 40.000 lei. Asa ca .....puteti sa cereti cat doriti, tot instanta se pronunta.
Referitor la daune morale,puteti studia si Dcizia nr1387/14.02.2002 pronuntata de ICCJ
Unde gasesc decizia nr.1387/14.02.2002?
multumesc anticipat
Dumneavoastra v-ati referit la repararea prejudiciului adus, prin diagnosticarea pentru fractura de timpan in urma loviturii primite. Aici s-a aplicat codul penal art 182 al.2 si in functie de certificatul medico-legal, sume cheltuite cu internare, tratament, medicamente, alsi alte cheltuieli puteti solicita o suma, deci, daune materiale, iar instanta va dispune asupra sumei, in functie de probele aduse de dvs.
Daunele morale sau prejudiciul nepatrimonial se apreciaza de partea vatamata ca fiind unul de agrement,dar si unul estetic, constand in suprmarea unui simt elementar, auzul in cazul dvs si deci aceasta reclama o compensatie corespunzatoare, avand tocmai rostul de a va alina, pe cat posibil, suferinta, atat ca o consecinta directa a acestei vatamari, dar si pe aceea ce o veti suporta pe viitor. Acestea decurg si din starea de infimitate in care v-a adus, prin comiterea acestei infractiuni.
Sunt cazuri,cand instanta a acordat si daunele morale nu au fost cerute expres, deorece partea vatamata a invocat si probat numai despagubirile materiale.
Creed ca avocatul dvs. trebuie si poate dispune impreuna cu dvs asupra cuantumul valoric al daunelor materiale si al daunelor morale. Deci, nu va trebuie decizia nr.1387/14.02.2002.
Succes!

Alte discuții în legătură

Pedeapsa pt lovire emil00099 emil00099 buna ziua !am dubla fractura de maxilar <in urma unei lovituri cu o bara metalica>si azi am fost la iml pt certificat care am inteles ca este gata in ... (vezi toată discuția)
Lovirea si alte violente / schimbare incadrare juridica in slutire / daune lord1 lord1 Buna ziua. As dori sa va intreb in cazul in care certificatul medico legal spune : [b]fractura coronara 1.1,2.1,1.2[/b] (cei 3 dinti din fata sus) ,[b] ... (vezi toată discuția)
Asigurare auto iyanis iyanis buna seara tuturor. As dori sa va intreb pe cei care au idee despre urmatoarea problema , de la IML am primit un document in care scrie ca am hematoane la cap ... (vezi toată discuția)