avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 688 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorie la intretinere de la proprietarul vechi!
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorie la intretinere de la proprietarul vechi!

Buna ziua,
Ma numesc Rusu Constantin, sunt din Piatra Neamt si va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune:

Acum 2 luni am achizitionat prin Prima Casa un apartament.
Pentru dosarul pentru banca printre alte acte s-a solicitat de la asociatia de proprietari dovada ca nu sunt restante la intretinere, adeverinta eliberata de asociatie. Acum, cand am dorit sa ne apucam de renovare asociatia a solicitat inlocuirea apometrelor deoarece erau f vechi (apartamentul nu mai fusese locuit de cativa ani) si nu mai aveau omologare. La confruntarea apometrelor vechi cu situatia din registre a reiesit o diferenta de 70 de mc de apa rece, pe care acum asociatia doreste sa ne-o impute noua, noilor proprietari, pe motiv ca nu am verificat personal situatia consumului.
Intrebarea mea este: cum se poate impune cuiva plata unei datorii in conditiile in care din actul oficial (cu semnatura si stampila) emis de asociatie INAINTE de achizitionare reiese ca nu sunt datorii sau debite ale vechilor proprietari fata de asociatie, iar in apartamentul respectiv nu s-a locuit deloc (locuinta este intr-un stadiu avansat de degradare, fara mobila sau incalzire si apa calda). Din cate stiu reprezentantul asociatiei este OBLIGAT ca la un anumit interval de timp sa verifice indexurile declarate de proprietari, ceea ce evident nu s-a intamplat (fostii proprietari ne-au spus ca nu s-a venit la fata locului pentru verificare). Mai am o intrebare legat de atitudinea doamnei casiere de la asociatie, care s-a exprimat in fata sotiei ca "ar fi bine sa nu ne punem rau cu reprezentantii asociatiei" si a poftit-o afara din sediu pentru ca a indraznit sa ii ceara sa achite dumneaei acei 70 mc de apa rece. Ce cale legala este pentru destituirea ei din functie?
Cine trebuie sa achite contravaloarea diferentei de apa?
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:48, 5 Decembrie 2016
rusucat a scris:
Acum 2 luni am achizitionat prin Prima Casa un apartament.
Acum, cand am dorit sa ne apucam de renovare

Sunteti proprieatr de doua luni asa ca pentru aceste doua luni sunteti obligat sa platiti. Asa cum s-a mai spus, atunci cand ati intocmit actele, trebuia sa verificati indexul apometrelor faptic si cel transmis asociatiei. Tot asa cum trebuie ca fiecare nou proprietar sa verifice indexul pentru energia electrica sau gaz daca exista contoare individuale. Cum ati rezolvat-o cu factura pentru energie electrica pentru ca si aceasta apare la 2-3 luni si poate cu citire la 6 luni?
Buna ziua,
Nu am dus indexul apometrelor dupa ce am intrat in posjsia apartamentului, am considerat ca acea adeverinta a fost corecfa. Pe ce baza a emis asociatia acea adeverinta? Este un act oficial nu? Nu acesta este rolul sau? Este absurd sa ai pretentia ca o familie de 3 persoane poate consuma 70 mc de apa in 2-3 luni in conditiile in care apartamentul nu putea fi locuit. Noua ne ia cel putin 6 luni sa ajungem la aceasta cantitate. Si mai stiu ca administratorul este OBLIGAT prin lege sa verifice la un interval de timp stabilit cu locatarii indexurile declarate de acestia. Pana la urma care este adevarul? Pentru ce se cere acea adeverinta la vanzarea apartamentului daca e doar o hartie pe care asociatia o da asa, pe ochi frumosi? Ce valoare juridica si economica are acea adeverinta?
Multumesc!

Mie mi s-a spus ca prin lege administratorul este obligat sa verifice indexurile la o perioda de timp stabilita de comun acord cu proprietarii.
Spuneti-mi atunci ce valoare are acea adeverinta data de asociatie? Care este rolul ei daca se emite asa, fara nici o verificare? De ce casiera a refuzat sa prezinte registrul in care sunt trecute indexurile?
Ultima modificare: Marți, 6 Decembrie 2016
Adriantot, moderator
rusucat a scris:

Si mai stiu ca administratorul este OBLIGAT prin lege sa verifice la un interval de timp stabilit cu locatarii indexurile declarate de acestia.

Nu exista dispozitie in vigoare care sa oblige administratorul de imobil sa verifice periodic indexurile individuale
Este problema care se dispune de fiecare asociatie de proprietari,pot exista asociatii cu membri proprietari corecti si reprezentanti interesati sa contribuie la buna functionare a asociatiei care comunica in termenul stabilit si in mod corect consumurile,sunt multe alte asociatii unde locatarii sunt dezinteresati sau alte asociatii unde reprezentantii acestora nu au interesul,daruirea sa verifice corectitudinea datelor individual comunicate
Exista situatii in care locatarii datorita varstei,afectiunilor nu pot sa preia indexul sau nu se pot deplasa la administratie sau nu vad bine cifrele si comunica consumuri neconforme cu realitatea
Sunt locatari care nu cunosc cum trebuiesc citite si comunicate datele de pe cadranul apometrelor
Trebuie sa cunoasteti ca asociatia de proprietari calculeaza cotele individuale de intretinere pentru 1-2 luni in urma fata de data eliberarii ,deci daca se elibereaza adeverinta in 5 decembrie asociatia poate sa consemneze ca proprietarul nu detine sume cu titlu de restanta pana in luna octombrie sau noiembrie pentru care au fost afisate listele de intretinere
Problema cu absurdul consumului individual nu intra in discutie deoarece realitatea probeaza ca sunt familii cu 5 persoane care comunica index apa rece 0,5-1 mc/luna sau 1 persoana care comunica consum 20mc apa rece/luna
Chiar daca apartamentul nu este locuit,sunt cazuri in care acesta se afla in proces de igienizare si daca exista echipa de mesteri ,pe parcursul a 2-3 luni se pot acumula astfel de consumuri

Administratorul a estimat consumul vechiului proprietar. Poate ca ar fi verificat o data pe an apometrele din apartamente si s-ar fi constatat aceasta diferenta. Dar asta se face pentru toata lumea si este o actiune optionala.
Dar, inca o data, ca vad ca nu intelegeti din prima, administratorul nu are obligatia sa verifice apometrele la vanzarea unui apartament.

Cotele de intretinere s-au calculat in baza consumului estimat.
Daca acesta a fost prea mic si dv. nu ati verificat acesti indecsi, sunteti bun de plata.
Administratorul a procedat corect: a estimat un consum daca nu i s-au declarat indecsii, a calculat in baza consumului estimat, a incasat cotele puse pe liste, a eliberat adeverinta pentru suma achitata pe lista de intretinere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Abuzurile facute la factura de intretinere, nereguli la consumul de apa carmenpopovici carmenpopovici Intr-o luna am uitat sa dau indexul la apa rece si calda. Pentru luna respectiva mi s-au trect 15 mc de apa rece si 9 mc de apa calda, cu toate ca am auzit ca ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu ca administratorul să verifice o dată la 3 luni toate apometrele (indecșii și integritatea lor) din toate proprietățile aflate în cadrul unei asociații de proprietari flory_mr flory_mr Dvs. știați de obligația legală a administratorului de a controla o dată la 3 luni integritatea apometrelor și citirea indecșilor acestora din toate ... (vezi toată discuția)
Cum se ia in calcul pausalul? moisavali moisavali Buna ziua. Am o intrebare referitoare la cum se ia in calcul pausalul. Am un apartament contorizat la apa rece si calda. De cateva luni, mai precis din ... (vezi toată discuția)