avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 346 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Repercusiuni in urma stabilirii paternitatii
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Repercusiuni in urma stabilirii paternitatii

Buna ziua am o mare rugaminte la.d-voastra. Am de gand sa-l dau in judecata pe tatal copilului meu minor acum in varsta de 7 luni. Vreau sa stiu dupa recunoasterea paternitatii in urma testului ADN ce drepturi va avea acesta? Am inteles ca chiar daca nu suntem casatoriti legal am nevoie de semnatura acestuia oriunde voi avea nevoie sa-mi inscriu copilul gen cresa, gradinita etc? Daca nu locuim in acelasi oras cum pot sa impiedic asa ceva in afara de un alt proces pentru custodie exclusiva ( asta daca nu va plati pensia alimentara stabilita de instanta) multumesc frumos. O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Alexandra T , utilizator 23:59, 16 Decembrie 2016
Nu are nici o legătură plata sau neplata pensiei de întreținere, cu exercitarea în comun a autorității părintești.
Pentru neplată pensie îl puteți executa silit, sau/și îi puteți face plângere penală pentru abandon de familie, dar nu puteți pune în discuție autoritatea părintească comună pentru acest motiv.
Copilul din afara căsătoriei are identic aceleași drepturi la 2 părinți - mamă și tată, ca și cel rezultat din căsătorie, spune NCC și Constituția.
Vreau sa stiu dupa recunoasterea paternitatii in urma testului ADN ce drepturi va avea acesta? Am inteles ca chiar daca nu suntem casatoriti legal am nevoie de semnatura acestuia

Dupa stabilirea paternitatii vreti sa ziceti, ca de recunoscut nu pare ca vrea sa il recunoasca daca sunteti nevoita sa-l actionati in judecata.
Daca vreti sa fiti singura ca hotaraste pentru copil, nu il actionati in judecata, altfel daac va fi atat, va avea obligatiile si drepturile unui parinte. Se poate folosi de aceasta calitate pentru a va sicana, sau din contra, poate deveni un parinte bun.
Daca va hotarati sa il actionati in judecata, cereti si despagubiri in afara de pensie si cheltuieli de judecata.

Art. 428

Despăgubiri

(1) Mama copilului poate cere pretinsului tată să îi plătească jumătate din:

a) cheltuielile naşterii şi ale lehuziei;

b) cheltuielile făcute cu întreţinerea ei în timpul sarcinii şi în perioada de lehuzie.

(2) Mama poate solicita aceste despăgubiri chiar şi atunci când copilul s-a născut mort sau a murit înainte de pronunţarea hotărârii privind stabilirea paternităţii.

(3) Dreptul la acţiune al mamei se prescrie în termen de 3 ani de la naşterea copilului.

(4) Mama nu poate cere aceste despăgubiri dacă nu a formulat şi acţiune pentru stabilirea paternităţii.

(5) În afara cheltuielilor prevăzute la alin. (1), mama şi moştenitorii ei au dreptul la despăgubiri pentru orice alte prejudicii, potrivit dreptului comun.


Detalii: [ link extern ]
Da multumesc mult este oarecum complicata situatia! O seara buna!
Foarte complicat, eu vreau sa-l da in judecata pentru ca copilul meu sa aiba un nume. Nu vreau pensie alimentara sau sa-l pun la cheltuieli... sau mai rau sa aiba un dosar penal pentru neplata pensiei alimentare. Ma gandeam ca i pot da un nume si atat. Sa faca parte din viata copilului meu daca vrea copilul are nevoie de amandoi atat cat se poate. Dar sunt pusa pe ganduri imi este greu sa ma gandesc ca am nevoie de semnaturi peste semnaturi si nu mai pot face nimic fara el. Sau indiferent unde o sa-mi inscriu copilul nu o pot face ca poate se impotriveste... :(
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2016
gi-jane2, moderator
eu vreau sa-l da in judecata pentru ca copilul meu sa aiba un nume


Nume are, doamna, il are pe cel purtat si de dvs. Ce nu are , nu are un tata si nici nu va avea in urma unui proces. Ce o sa ii dati, e un nume in dreptul tatalui in certificat, nu stiu daca si cat va va incalzi sau ii va tine loc copilului de tata.
Mai e ceva, pare ca dvs vreti ca minorul sa ia numele tatalui, fara sa fie de acord tatal, instanta nu va accepta.
As zice sa mai asteptati, poate lucrurile se mai aseaza in timp, fie tatal va reveni la semntimente bune fata de copil, fie veti cunoaste pe cineva cu care copilul va avea o relatie de tata- fiu si va dori sa-l adopte..

Poate ajungeti la o intelegere asistati de avocat, mediator, ceva. E pacat sa platiti atatia bani pe teste ADN si altele ca sa ajungeti la un rezultat pe care il cunoasteti.

Alte discuții în legătură

Sunt însărcinată și despărțită , dacă dumnezeu ma ajuta ... AnamariaA1 AnamariaA1 Sunt însărcinată și despărțită , dacă Dumnezeu ma ajuta sa duc sarcina pana la capăt și nu doresc sa trec in acte numele tatălui deoarece nu vrea ... (vezi toată discuția)
Tatăl fetiței mele nu vrea s-o recunoască, doresc să știu ce șanse am să câștig un proces de stabilire a paternității Nina06 Nina06 Buna ziua, am avut o relatie cu un barbat timp de 6 luni. Am ramas insarcinata. El a incercat sa ma convinga sa intrerup sarcina si pt ca nu am putut sa fac ... (vezi toată discuția)
Copilul meu are 7 anisori si in locul numelui tatalui inca are liniuta :( claudzik86 claudzik86 Sunt Claudia,25ani din Iasi,mama unei fetite de aproape 7 anisori.un copil minunat care imi face zilele frumoase.de cand a aparut pe lume am fost ajutate de ... (vezi toată discuția)