In calitate de angajat, am dreptul sa cer la incheierea contractului individual de munca o perioada de proba? Daca da, in timpul acestei perioade de proba, pot sa-mi dau demisia fara preaviz?
De regula, perioada de proba foloseste angajatorului pentru verificarea aptitudinilor salariatului.
Este prevazuta de art. 31, Codul Muncii.( 30 de zile calendaristice - functii de executie, 90 de zile calendaristice - functii de conducere)
In interiorul acestei periode, puteti sa incetati CIM-ul doar pe baza unei notificari.
Art. 31. - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) In cazul muncitorilor necalificati, perioada de proba are caracter exceptional si nu poate depasi 5 zile lucratoare.
(4) Absolventii institutiilor de invatamant se incadreaza, la debutul lor in profesie, pe baza unei perioade de proba de cel mult 6 luni.
(41) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
(5) Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Dupa parerea mea un contract individual de munca odata incheiat, se desface in acelasi fel, chiar daca esti in perioada de proba, chiar daca nu. Adica: acordul partilor(si atunci nu mai e nevoie de preaviz, daca e de acord si seful)sau demisie(cu preaviz) sau te da el afara(ceea ce nu e cazul--- dar tot cu preaviz).
Codul Muncii prevede:
"Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
d) in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
Aceasta o poate face insa numai dup evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil si dupa ce-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala si dupa solicitarea sprijinului agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului.
Dupa cum seobserva, angajatorului ii este mai greu sa va dea afara in perioada de proba.
Parerea mea este ca ar fi bine sa va intelegi cu andajatorul sa plecati cu acordul partilor. Daca chiar doriti cu demisie, se poate si cu demisie la zi, daca angajatorul este de acord. Succes!
Asa cum prevede art. 31 alin 41, in timpul sau la sfarsitul perioadei proba, contractul individual de munca poate inceta printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti.
Prin urmare, dvs puteti sa incetati contractul de munca printr-o simpla notificare, asa cum v-a sfatuit si Edbah.
In cazul in care initiativa de incetare a cim, in timpul perioadei de proba, apartine angajatorului, nu mai este nevoie de parcurgerea procedurii pentru necorespundere profesionala.
1. Tot ce au spus colegii mei este corect si legal.
2. As vrea sa specific faptul ca in CIM nu este obligatoriu sa se treaca perioada de proba. Asta este prerogativa angajatorului, daca el vrea sa riste, risca pe barba lui.
Acasa.v
acasa.v
buna ziua am o intrebare am un CIM pe perioada nedeterminata cu incadrare sofer masina mare tonaj la alte clauze sant specificate urmatoarele;
perioada de ... (vezi toată discuția)