avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ordonanta presedintiala bilet la ordin pierdut respinsa
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ordonanta presedintiala bilet la ordin pierdut respinsa

Buna ziua. Va rog sa ma sprijiniti in solutionarea urmatoarei situatii: am incheiat cu un client un contract de vanzare cumparare, cu obligatia din partea cumparatorului, sa puna la dispozitia vanzatorului, un bilet la ordin ca si garantie in cazul in care cumparatorul nu reusea sa obtina finantare de la o banca pentru achizitia bunului in regim leasing. BO a fost predat conform clauzelor contractuale, la scurt timp fiind incheiat un contract tripartit, bunul fiind achitat integral de catre banca finantatoare. Contractul de vanzare cumparare initial incheiat intre cele doua parti, a fost reziliat, cu obligatia vanzatorului de a restitui BO. S-a constatat ca BO a fost pierdut de catre angajatii vanzatorului, fiind astfel in imposibilitate de a restitui BO.
S-a formulat de catre vanzator o cerere pentru emiterea unei ordonante presidentiale de anulare bilet la ordin, conform CPC si Legea 58/1934. Fara citarea partilor, instanta a respins cererea, motivand: " Anularea titlurilor de credit ca urmare a pierderii acestora este o procedura speciala aplicabila numai in situatiile expres si limitativ reglememntate de lege si in scopul enuntat de acesta, iar nu in orice situatie in care un astfel de document a fost pierdut... In cazul de fata, petenta nu solicita anularea BO cu scopul de a se pronunta o ordonanta care sa autorizeze plata acestuia, astfel ca nu se incadreaza in ipoteza reglementata de catre legiuitor." ( respectiv art 89 din Legea 58/1934).
Daca s-a mai confruntat cineva cu o astfel de situatie, am rugamintea sa ma indrume cum pot solutiona intr-o maniera corespunzatoare, cat mai urgent posibil, avand in vedere termenul de apel care s eimplineste la sfarsitul unii decembrie. Multumesc anticipat pentru orice opinie.

Alte discuții în legătură

Inrebare- ma poate ajuta cineva? edy2 edy2 Potrivit prevederilor Legii cambiei si biletului la ordin nr.58/1934, judecatoria este competenta sa judece în prima instanta cererile cambiale, având ca ... (vezi toată discuția)
Bo avalizat în alb rapoimpex rapoimpex Subiect: BO in alb avalizat Mă interesează un punct de vedere cu privire la: 1. BO lăsat în alb, avalizat ca persoana fizică de mine, emis de o ... (vezi toată discuția)
Bo in alb avalizat rapoimpex rapoimpex Mă interesează un punct de vedere cu privire la: 1. BO lăsat în alb, avalizat ca persoana fizică de mine, emis de o societate comercială care ulterior ... (vezi toată discuția)