Buna ziua, am doua probleme:
1. una legata de consumul de apa la locuinta proprietari:
Stau intr-un bloc cu garsoniere cu o singura scara unde apometrele de apa rece sunt instalate la intrarea in locuinta. Practic citirea acestora se face de pe hol. Lunar fiecare proprietar depune la cutia de corespondenta a sociatiei indexul apei. Intrebarea mea este: In ce baza poate impune la plata apei in luna in care nu am dat indexul(asa cum pretind ei) si mi-a impus sa platesc cu 5 metri cubi de apa in plus. Am sunat la administratie, pentru ca administratia este tinuta de o firma in oras si mi-au raspuns ca sa prevede legea (m-am uitat in ea si nu am gasit nimic) si ca asa s-a stabilit si in adunarea generala (care nu s-a mai tinut de mai bine de 5 ani si nici firma de admisitratie nu era atunci) iar presedinta nu sta in acest bloc(are o garsoniera si sta cand si cand) pentru a discuta cu ea. Afisarea la avizier se face de catre presedinta asociatiei iar ca se ne incadram in termenul impus de lege pentru sesizarea acestei probleme este mai greu(10 zile de la afisare ), daca eu nu stiu pe ce data se schimba luna de intretinere, iar pe telefon nu raspunde.Ce cale legala pot sa urmez?
2. Intrerupere distribuire gaze in locuinta:
Cineva din bloc a sesizat ca miroase a gaze pe scara si a sunat la 112 unde a venit o echipa de la distrigaz si a inchis coloana de gaze. Blocul a fost de 4 etaje dar s-a mansardat firma care a construit doua nivele de garsoniere(in schimbul anveloparii si amenajarii blocului bineinteles lucrarile de proasta calitate) iar legatura la gaze s-a facut de la teava principala a blocului adica de la etajul 4(se pare ca la acest nivel mirosea a gaze, presedinta asociatiei are locuinta pe acest nivel). Cei de la distrigaz a somat asociatia sa gaseasca o firma pentru remedierea defectiunii. Firma de administratie a adus sa remedieze defectiunea dar a impus conditii de genul ca fiecare proprietar sa-si monteze valva cu senzor de gaze in garsoniera iar costul va fi repartizat in 3 transe( montarea valvei 280 de lei iar verificarea instalatiei comune 100 de lei). Avand in vedere ca eu am centrala termica(fiecare proprietar are contor de gaze instalat pe hol) si am instalat si valva(de vede pe teava gaze care intra in locuinta) cu senzor de gaze, mi s-a impus sa platesc acesti bani. Am luat legatura cu persoana care se ocupa de montarea acestora si i-am spus ca am montat asa ceva si de ce au fost oprite gazele(de la contor-robinetul) si ca trebuie sa facem actele(copie dupa C.I. si factura) si ca e bine ca am montata valva dar ma costa 100 de lei verificarea instalatiei. Intrebarea mea este de ce trebuie sa platesc acei bani(130 de lei x 2 +100lei) care s-a stabilit(nu stiu de cine) iar acest domn 100 de lei. Ce trebuie sa fac in acest caz? Cu multumiri
Daca nu a mai fost tinuta nicio adunare generala de 5 ani atunci presedinta nu mai este presedinta deoarece contractul de mandat este limitat de regula la 2 ani.
Solicitati in scris sa va fie pusa la dispozitie hotararea adunarii generale prin care s-a aprobat regulamentul de repartizare a apei si plata a 5 mc in cazul nepredarii indexului. Pe lista de intretinere trebuie sa fie inscrisa data afisarii. Puteti sesiza compartimentul relatii cu asociatiile de proprietari din primarie cu privire la neregulile din asociatie.
aveti posibilitatea sa incheiati personal contract de prestari servicii cu furnizorul local de apa si canalizare si sa le furnizati personal indexul citit, asa cum procedati si la furnizorii de gaze si electricitate.
Gazele si electricitatea sunt una, pentru ca exista contor individual recunoscut de furnizor, iar apa si caldura sunt alta.
In cazul acestora din urma neexistand contoare de bransament, ci numai apometre si/sau repartitoare, aparate nerecunoscute de furnizori, fie si pentru faptul ca nu au control direct asupra lor, fara sa punem la socoteala masurarea precara a consumului, nu accepta contracte individuale.
Pe scurt: furnizorii incheie contracte acolo unde au control direct asupra masurarii consumului cu instrumente recunoscute de ei.
Totusi, trendul acesta este - contorizarea individuala, peste tot, ca vor sau nu vor furnizorii de apa-canal sau termoficare.
La apa-canal, datorita faptului ca au aparut mijloace moderne de contorizare, cu citire radio, care pe langa contorizarea propriu-zisa, mai au posibilitatea de face mai multe rapoarte si m-as referi in special la incercarile de fraudare a consumului, etc.
Chestiunea, compromisul va fi acolo unde legea zice ca mijloacele de masurare trebuie sa fie in proprietatea furnizorului, dar banuiesc ca la un moment dat si aceasta chestiune va fi depasita. La noi in tara, problema principala este ca distributia utilitatilor este in foarte mare proportie - pe verticala (trebuiesc mai multe contoare), spre deosebire de blocurile mai noi unde gasim distributia pe orizontala, iar mijlocul de masurare (unul singur) poate fi montat innafara apartamentului si atunci, chiar ca nu va mai fi nicio problema.
Ei, ce se mai intampla prin asociatiile de proprietari, iata ca ne sunt prezentate atat pe forum cat si in media locala - insa, cu mana pe inima va spun, vina apartine aproape in exclusivitate proprietarilor, membri sau nemembri ai asociatiilor de proprietari si chiar nu vreau sa dezvolt ideea. Observati prezenta acestora la adunarile generale. Acest fapt duce la cocoțarea in functia de presedinte a unor oameni, aparent descurcareti, dar dispusi sa faca cam ce vor pe-acolo, inclusiv cu fondurile oamenilor...
Cateodata, chiar nici nu stiu cum este mai bine - sa ne alegem noi presedintii pe care ii dorim sau sa ne fie impusi niste profesionisti in administrare? Stiu raspunsul corect, dar iata ce se intampla pe teren !
Factura gaz
ddana
de foarte mult timp primesc factra la gaz cu o intarziere de 2-3 saptamani si intotdeauna cu penalizari+restanta. nu stiu daca vi s-a intamplat si voua.. poate ... (vezi toată discuția)