avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Poprire ANAF -> PFA radiat in 2011
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Poprire ANAF -> PFA radiat in 2011

Buna ziua! Am sa incerc sa fiu scurt si cuprinzator:
In 2011 am avut un PFA (inregistrat de un angajator). A fost activ 4 luni. Pe 28.11.2016 am primit poprire ANAF pe suma de 19.700 ron. Am cautat actele si am un dosar stufos cu cert. de radiere, rezolutia de radiere, facturi, deconturi, chitante, contributii. Inainte de a verifica dosarul, am fost la ANAF (asa am aflat si de ce a venit poprirea). Am aflat ca in Registratura nu exista nici o contributie din acest PFA la buget. Firma care a promis ca ne va plati contributiile, nu a facut-o. Bun. Mi-am asumat ca necunostinta si ignoranta nu scuza datoriile si ca trebuia sa fiu atent din acest punct de vedere.
Intrebarile mele: daca se dovedeste ca am de plata suma X, pentru cele trei luni, se vor adauga si penalizari pana la momentul actual? Adica pentru 5 ani?! Amenzi? Stiu ca pana anul acesta NU exista obligativitatea declararii la ANAF a radierii PFA. Era recomandata, adevarat, insa nu obligatorie.
Este in vigoare vreo lege care spune ca suma penalizarilor nu poate depasi valoarea datoriei? (tot aud ca da, ca nu, ca bla bla... prefer un raspuns avizat)
Ce ma sfatuiti? Va multumesc nespus de mult!
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 10:11, 9 Decembrie 2016
Daca aveti chitantele de plata cu acea data din 2011, se sterg toate sumele accesorii debitului principal.
avvalentina a scris:

Daca aveti chitantele de plata cu acea data din 2011, se sterg toate sumele accesorii debitului principal.

Si daca nu le am, stimata doamna? (nu prea inteleg mare lucru din chitante, dar sunt catre CAS, CASS, somaj... Dar sa zicem ca-s dator pe acele trei luni...Voi fi penalizat pana in 2016? Ajuta cu ceva dovada radierii in 2011?

Radierea nu ajuta. Doar prescriptia ar ajuta, 5 ani incepand cu 2012 si nu va incadrati.Nu se poate insa ca un impozit calculat pe 3 luni, care banuiesc ca a fost mic, sa genereze penalizari si majorari asa mari.
avvalentina a scris:

Radierea nu ajuta. Doar prescriptia ar ajuta, 5 ani incepand cu 2012 si nu va incadrati.Nu se poate insa ca un impozit calculat pe 3 luni, care banuiesc ca a fost mic, sa genereze penalizari si majorari asa mari.

Inteleg. Dar ei mi-au facut impunerea considerand ca am inca activitate, astfel estimandu-mi. Mie mi-e ca or sa zica "bine dom'le. Hai sa calculam atunci restantele pt cele trei luni, plus penalizari peste penalizari peste penalizari..." Sunt in pericol, pentru - sa zicem 2000 de lei - sa platesc peste 20.000 lei numai pentru ca au trecut aproape 5 ani? (si da, doamna, buna observatie: am primit poprirea cu 2 saptamani inainte de prescriptie. Ca sa nu scap :)
Estimarea dupa data radierii nu e legala, acele sume trebuiesc sterse. Daca mai sunteti in termen, formulati contestatie la executare si solicitati radierea sumelor estimate dupa data radierii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La sfarsitul anului 2016 au instituit poprirea după radierea pfa-ului conf. oug 44/2008 Nicushor Nicushor Mai poate emite, ANAF, decizii de impunere estimative, după radiere sau accesorii pentru sumele dinainte de radiere? (vezi toată discuția)
Pfa (poprire pe suma datorata) B0gdan84 B0gdan84 Buna ziua, In anul 2008 mi-am infintat un PFA pentru servicii IT. PFA pe care l-am suspendat in 2010 pentru o perioada de 3 ani si dupa terminarea ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie debit catre stat mihai_iahim mihai_iahim Buna ziua ! va rog respectuos sa ma ajutati cu un sfat privitor la termenul de prescriptie a datoriilor catre stat , datorii generate in urma functionarii ... (vezi toată discuția)