avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1109 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sporuri in mediu toxic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sporuri in mediu toxic

Ce fel de sporuri trebuie sa mi se acorde de angajatorul privat ' daca lucrez in vopsitorie cu lacuri si vopsele poliuretanice si nu numai , de la 8 ore zilnic pana la 12 uneori, de ce nu imi este platita vechimea in munca si cum se face ca lucrez 23 sau 22 zile si primesc bonuri de masa doar 20 . Ce este legal si ce nu...? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 9 Decembrie 2016
1. Acordarea de sporuri salariatilor este posibila numai daca este prevazuta in c.i.m., in c.c.m. aplicabil sau in reg.intern al angajatorului, cu exceptia celor prevazute in legislatie (sectorul privat)
In lipsa unor astfel de prevederi , angajatorul nu are nicio obligatie in acest sens.

2. Normele de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masa
art.2
Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentantii salariatilor, stabilesc prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, precum si forma suprotului acestora, respectiv suport electronic si/sau hartie, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.
Deci privatii pot face ce vor ca sunt acoperiti de lege. Super fraierii inghit mediu toxic ore fara numar si nu se pot bucura amaratii ,foloasele le trag cei smecheri....tipic romanesc
Cand ati semnat c.i.m., de ce nu ati negociat si acordarea de sporuri ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare tichete de masa dascalumihaita64 dascalumihaita64 buna seara ! Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari: 1. care sunt criteriile pt acordarea tichetelor de masa(societate privata). 2. daca este legal ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa licurici2902 licurici2902 Buna ziua Am si eu o intrebare.E legal ca in cadrul unei societati private, acordarea tichetelor de masa sa fie conditionata de realizarea unor indicatori de ... (vezi toată discuția)
Tikete masa valoare diferita in firma doar_eumike doar_eumike Buna ziua, pot da tichete de masa in valoare de 9.57 ron /zi, salariatilor cu norma de 6 ore/zi? si tichete de masa de 15 ron, salariatilor cu CIM de 8 ... (vezi toată discuția)