N-am stiut unde posta acest subiect si sper c-am nimerit undeva...mai ales ca nici nu stiu unde si cum si daca se poate incadra fapta respectiva. Prin urmare:
Se poate incadra undeva subiectul urmator???
Am o functie in cadrul unei societati (sucursala). "Contabila" sucursalei (subalterna) a "extras" din contul meu personal de mail (yahoo, din folderul "personale") anumite date (am aflat ulterior, consultandu-i agenda proprie in care si-a notat datele aflate). Luand-o la intrebari despre acest fapt...a inceput sa profereze amenintari legate de "hartuire"... reclamatii etc .
Poate cineva ( documentat) sa-mi spuna cum as putea proceda in situatia respectiva?
Fapta constituie infractiune si aveti mai jos reglementarea actuala din codul penal. Ceea ce aveti de facut este de a depune o plangere la judecatoria competenta in termen de 2 luni de la data la care ati luat cunostinta de persoana faptuitorului. Pana aici pare simplu numai ca trebuie sa aveti in vedere si dovezile pe care va veti sprijini in sustinerea plangerii iar daca dvs. nu mai sunteti in posesia agendei cu pricina sau nu aveti martori care sa fi asistat la "discutie" nu cred ca aveti vreo sansa. In caz contrar, ma indoiesc ca mai exista agenda respectiva sau ca o va prezenta in instanta contabila dvs..
Violarea secretului corespondenţei
Art. 195. - Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia ori interceptarea unei convorbiri sau comunicări efectuate prin telefon, telegraf sau prin alte mijloace de transmitere la distanţă, fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, precum şi divulgarea conţinutului unei corespondenţe, chiar atunci când a fost trimisă deschisă sau a fost deschisă din greşeală, ori divulgarea conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de acesta din greşeală sau din întâmplare.
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Vb. cu cineva din domeniu stiu de un lucru si anume ca o firma care se floseste de calculatoare poate sa isi supravegheze angajatii si sa citeasca din mailul lor.(exista cateva directive privind protejarea de date care sustin acest lucru; fiindca asa oricine ar putea citi copia si vinde codul surs al programelor de care se foloseste firma sau alte din domeniu si le-ar vinde ) in schimb dvs ar trebui sa va cititi contractul de munca si sa cautati o clauza care spune ca dumneavoastra ca si angajat sunteti supravegheat de catre sef / firma etc. daca nu este prevazut in contractul dvs asa ceva atunci puteti sa actionat in instanta si sa cereti despagubiri
Vb. cu cineva din domeniu stiu de un lucru si anume ca o firma care se floseste de calculatoare poate sa isi supravegheze angajatii si sa citeasca din mailul lor.(exista cateva directive privind protejarea de date care sustin acest lucru; fiindca asa oricine ar putea citi copia si vinde codul surs al programelor de care se foloseste firma sau alte din domeniu si le-ar vinde ) in schimb dvs ar trebui sa va cititi contractul de munca si sa cautati o clauza care spune ca dumneavoastra ca si angajat sunteti supravegheat de catre sef / firma etc. daca nu este prevazut in contractul dvs asa ceva atunci puteti sa actionat in instanta si sa cereti despagubiri