As vrea daca are cineva timp, sa-mi dea un sfat in legatura cu o problema care o am cu firma pentru care am lucrat.
In ianuarie am inceput sa lucrez pentru o firma IT (eu fiind PFA) avand un contract de prestari servicii cu ei. Acum o luna "m-au dat afara", in sensul ca mi-au spus ca nu mai au nevoie de serviciile mele. Nu am primit nici un fel de notificare in scris.
Acum, eu as vrea sa ma angajez (de data asta cu carte de munca) la o alta firma, si as vrea sa fiu sigur ca nu pot avea probleme din cauza unor clauze din contractul de prestari servicii cu prima firma. Totodata, as vrea sa pot adauga softurile care le-am facut pentru prima firma la portofoliul personal, mentionand totusi clientul (firma 1) pentru care le-am facut.
Cateva linii din contract: Informatiile de orice natura (financiara, tehnica, date despre produs, date d elansare, orice alte informatii care reprezinta importanta pentru pozitia de piata, etc.) ce va fi dezvaluita de catre Beneficiar, Furnizorului in legatura cu obiectul acestui contract, vor fi denumite in continuarea "Informatii Confidentiale". Beneficiarul este proprietarul exclusiv al Informatiei Confidentiale, ca si reactualizarile sau modificarile efectuate.
Atat pe perioada derularii Contractului, cat si dupa incetarea lui, Furnizorul va pastra confidentialitatea Informatiilor primite, referitoare la modul de organizare, preturi practicate, tehnicile folosite si a altor informatii care au legatura cu orice aspect al afacerii, produselor si planurilor Beneficiarului.
Pe parcursul acestui contract si pe o perioada de 6 luni dupa incetarea sa, Furnizorul care a primit Informatia Confidentiala va trata Informatia ca fiind strict confidentiala si o va folosi numai in scopul colaborarii cu Beneficiarul si in conditiile prezentului contract.
Restrictiile referitoare la folosirea, reproducerea sau dezvaluirea Informatiei Confidentiale ce fac obiectul prezentului Contract nu se vor aplica informatiilor care sunt sau devin publice intr-un alt mod decat ca rezultat al dezvaluirii acestora de catre Furnizor
.. durata contractului este nedeterminata Daca nici una dintre parti nu solocitia incetarea contractului la implinirea termenului contractual, acesta se prelungeste automat pe aceeasi perioada de timp.
.. Oricare dintre parti poate rezilia prezentul Contract cu conditia transmiterii de catre cealalta PArte a unei notificari de reziliare cu 45 de zile inainte ca rezilierea sa-si produca efectele. O perioada mai mica de notificare poate fi aplicata daca partile convin acest lucru de comun acord. Neexecutarea indatoririlor pe perioada de notificare de catre oricare dintre parti atrage la penalizarea partii care nu respecta indatoririle cu o suma egala remuneratiei aferente perioadei de notificare
Beneficiarul va plati Furnizorului un onorariu lunar de 1000 ron pentru serviciile mentionate in raportul lunar
Buna ziua.
Avand in vedere faptul ca in contractul de prestari servicii se stipula posibilitatea rezilierii acestuia cu o notificare prealabila de 45 de zile si de asemenea nu v-ati inteles cu dansii referitor la o perioada mai mica pentru reziliere, contractul se considera a fi inca in vigoare.
Astfel, in perioada aceasta dumneavoastra aveti obligatia de a va exercita serviciile si sa va incasati remuneratia. Aveti grija cu aceasta notificare pentru ca beneficiarul v-ar putea trage la raspundere pentru neindeplinirea serviciilor prevazute in contract.
Cereti neaparat o notificare de reziliere, ori in caz contrar comunicati-o dumneavoastra. Aceasta sa fie facuta in scris si sa fie semnata si stampilata si cu confirmare de primire.
De asemenea, in perioada de notificare, asa cum e prevazut in contract se stipuleaza faptul ca neexecutarea indatoririlor pe perioada de notificare de catre oricare dintre parti atrage la penalizarea partii care nu respecta indatoririle cu o suma egala remuneratiei aferente perioadei de notificare, clauza din care rezulta ca dumneavoastra trebuie sa va indepliniti obligatiile.
In ceea ce priveste angajarea cu contract de munca, puteti sa incheiati un contract de munca cu orice angajator si sa aveti si contract de prestari servicii pe PFA.
Singura ingradire se refara la confidentialitatea informatiilor, cu alte cuvinte nu trebuie sa dezvaluiti pe perioada valabilitatii contractului si 6 luni dupa nici o informatie care v-a parvenit despre beneficiar.
In ceea ce priveste softurile pe care le-ati creat pentru beneficiar, trebuie vazut cu mare atentie contractul pentru ca drepturile de autor pot apartine furnizorului sau beneficiarului ( daca in contract s-a precizat la obiect - crearea anumitor softuri pentru beneficiar si renuntarea la drepturile de autor).
Aceasta este intr-adevar o problema, daca drepturile de autor au fost cedate beneficiarului, atunci inseamna ca nu mai sunteti "proprietarul" informatiei.
Din punctul meu de vedre va puteti angaja fara grija.
Reziliati d-voastra contractul cu vechiul colaborator, iar in ceea ce priveste confidentialitatea informatiilor primite de la beneficiar, cade in sarcina d-voastra.
Chiar daca in s-au cedat drepturile de proprietate intelectuala precum si cele de autor, folosirea frauduloasa a informatiilor primite, declarate drept confidentiale, pot duce la sanctiuniile prevazute de lege.
Voi trimite astazi cerere de notificare a rezilierii si voi astepta.
Cat despre neindeplinirea indatoririlor mele de serviciu, nu am primit nimic de facut de la ei de cand mi-au comunicat verbal incetarea colaborarii, dar nici in timpul colaborarii nu cred ca ar fi putut dovedi cumva ca mi-au dat sarcini de facut.
In privinta softurilor create, contractul nu specifica absolut nimic legat de drepturile de autor.
Va multumesc mult pentru toate sfaturile acordate!