avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DUPA CIT SE PRESCRIE O INJURATURA IMPOTRIVA UNEI ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DUPA CIT SE PRESCRIE O INJURATURA IMPOTRIVA UNEI PERSOANE?

Va rog sa-mi spuneti ,am inregistrare video cu jigniri de catre citeva vecine ,mi sa spus ca daca am fost injurat in urma cu peste 3 luni de zile sa prescris ,adica am intirziat si nu mai pot depune plingere impotriva acelora.Este adevarat?Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 15:01, 10 Decembrie 2016
Buna ziua,
Da, conform art. 296 C.Pr.Pen termenul de formulare al plangerii prealabile este de 3 luni.
@szabop, este important sa stiti problema dvs. poate fi cel mult o speta de drept civil si nu de drept penal. Si pentru ca nu este vorba despre o fapta penala, adica cum am spune fapta nu exista, atunci nici nu putem vorbi despre un asa-zis termen de introducere a plangerii prealabile, asa cum vi s-a raspuns anterior si probabil in gluma (ca altfel nu imi pot imagina).
Daca prin faptul ca ati fost injurat, sa zicem ca vi s-a produs un prejudiciu, atunci am putea vorbi despre posibilitatea introducerii unei actiuni in instanta, dar mai bine dati uitarii.
Nu se pune problema unei raspunderi penale,jignirile,injuraturlie nu sunt incriminate de noul cod penal,legiuitorul considerand ca ,a ceste fapte nu intrunesc pericolul social al unei inractiuni,puteti actiona pe cale civila,dar este o cauza minora,teremnul de prescriptie civila ar fi de 3 ani de la data producerii faptei,nu merita deranjul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangerea prealabila sandu70 sandu70 mentionarea expresa in plangere a expresiei plangere prealabila (vezi toată discuția)
Plangere purtare abuziva marius-costin marius-costin In luna noiembrie 2016,un functionar public angajat al Politiei Locale a adresat expresii jignitoare,cuvinte vulgare si injuraturi cu conotatii sexuale la ... (vezi toată discuția)
Plangere prealabila ContSters403177 ContSters403177 Salutare , imi poate spune cineva care sunt etapele unei plangeri penale si care este treaba cu aceasta plangere prealabila ? Am fost atacat cu un cutit si ... (vezi toată discuția)